Huszonkét év után újra az elit kapujában a magyar Davis-kupa-csapat

Fucsovicsék arra készülnek, mint amit a mostani kapitány, Köves és társai műveltek Rafterék ellen 1995-ben.

Havasi Zsolt
2017. 09. 15. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1995 szeptemberében harcolta ki utoljára a magyar Davis-kupa-csapat a világcsoportba jutást. Pedig huszonkét éve a jelenleginél nehezebb ellenfél érkezett Budapestre. Az ausztráloknál olyan világsztárok játszottak, mint a négyszeres Grand Slam-győztes Patrick Rafter, a párosok világát évekig uraló Mark Woodforde, Todd Woodbridge duó, valamint Mark Philippoussis. A Noszály, Krocskó, Markovits, Köves négyes azonban végül háromnapos küzdelem után 3-2-vel jutott az elitbe.

Az akkor párosban pályára lépő Köves Gábor 2017-ben már szövetségi kapitányként érhet el hasonló sikert. Ám ahogy akkor, úgy most is óriási bravúr lenne a továbbjutás – ezúttal az oroszok ellen. Három játékosuk (Karen Kacsanov, Andrej Rubljov és Danyiil Medvegyev) is a legjobb száz teniszező között van, míg hazai oldalon Fucsovics Márton (117.), illetve Balázs Attila (167.) közelíti meg egyáltalán ezt a szintet.

Azért – ahogy azt Köves a hét eleji sajtótájékoztatón jelezte – a Szlovákia elleni siker jó példa arra, miként lehet az esélyesebbet legyőzni. – Van önbizalma a fiúknak, ez nagyon fontos – mondta.

A Davis-kupa különleges jellemzője, hogy mindig a hazai környezetben játszó félnek van joga a borítás megválasztásához. A Kopaszi-gáton felépített ministadion salakos pályája előnyt jelenthet az inkább kemény talajt kedvelő orosz teniszezőkkel szemben. Továbbá Köves Gábor a Magyar Nemzetnek azt is hangsúlyozta, az ellenfél játékosainak jóval kevesebb a rutinja, márpedig ebben a sorozatban ez rendkívül sokat számít.

– Fucsovics Mártonnak és Balázs Attilának több ilyen meccs van a lábában, és a hosszú, három nyert szettig tartó mérkőzések nagy csatákat ígérnek. A nagy nyomás nem rajtunk van, annak ellenére sem, hogy itthon játszunk – emelte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.