Rendkívüli mérföldkő a MÚSZ-labirintusban

A Bienerth-korszak lezárása a tét a Magyar Úszó Szövetség pénteki közgyűlésén.

2017. 09. 01. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli közgyűlést tart a Magyar Úszó Szövetség péntek délelőtt egy pesti szállodában. Az úszósport tágabb vezetésének találkozójára azután kerül sor, hogy a budapesti–balatonfüredi vizes világbajnokság befejeződése után alig néhány pillanattal az úszósport vezetésére alkalmatlan Bienerth Gusztáv elnökkel való együttműködés ellehetetlenülésére hivatkozva távozott a szövetség ellenőrző testületének vezetése, az alapszabály 18. paragrafusa alapján pedig ezt követően 30 napon belül sort kell keríteni a közgyűlésre.

Látható, hogy már a szeptember elsejei időpontválasztás is szabálytalan, a legkésőbbi lehetséges közgyűlési nap augusztus 29. lett volna, ám mivel a tagegyesületek munkavégzése szempontjából minden hétköznap szerencsétlen választás, az „ellenzékiek” egyik hangadója, a szentendrei úszóvezető Tóth István azt kérte (hiába), augusztus utolsó hétvégéjén kerüljön sor a rendkívüli közgyűlésre. Ehhez arra is szükség volt, hogy Bienerth elnök ne utazzon az indianapolisi, történelmi sportsikereket ígérő ifjúsági világbajnokságra, mely augusztus 28-án fejeződött be.

Az ellenőrző testület vezetésének távozása után a működésképesség határán táncoló elnökség – 15 pozícióból csak a szükségesnél kettővel több, 10 van betöltve, mert Bienerth embereit nem fogadta el a közgyűlés májusban – 6 tagja, köztük Cseh László is bejelentette távozását a vezérkarból. Hab volt a tortán, amikor Szabó Tünde sportállamtitkár névleges úszószövetségi pozíciójáról a „szakma javára” lemondott, de mindent elmondott a politikából érkezett Bienerth helyzetéről és előrevetíthető bukásáról.

Elvileg az ellenőrző testület és az elnökség hiányzó tagjainak pótlásáról szól a rendkívüli közgyűlés, de számos nyilatkozatból egyértelműnek tűnik, hogy Bienerth elnöki szolgálatának befejeződése a tét péntek délelőtt, igaz, visszahívását éppen Bienerth Gusztáv akadályozhatja meg.

A közgyűlés gyakorlati tétje egyébként az lehet, hogy körvonalazódik-e valamilyen egységfront a feltűnt elnökaspiránsok mellett-mögött, Wladár Sándor, Czene Attila és Sárdi Ákos közelebb léphet a csúcsposzthoz, de az sem lehetetlen, hogy péntek délelőtt kiáll az úszóközösség nyilvánossága elé egy eddig rejtőzködött, vezetői tapasztalattal bíró sportági legenda, ám a világbajnokságot követő pihenőidőszak miatt nagyon nehéz jósolgatni.

Furcsa egyébként a helyszínválasztás, ugyanott gyűlik az úszóélet krémje, ahol Bienerth reformcsomagja a májusi rendes közgyűlés titkos szavazásán megbukott, kicsit olyan a helyzet, mintha a Magyar Labdarúgó Szövetség most arra kérné Svájcot, hogy Németországgal hadd mérkőzhessen az 1954-es berni vb-döntő helyszínén

Többórás vita várható, a rendkívüli közgyűlést a helyszínen követjük végig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.