Szalay Ferenc megvonná az amerikai kosarastól a magyar állampolgárságot

Az elnök úgy látja, példát kell statuálni DeAndre Kane-nel: nem lehet Magyarországon szórakozni.

Arday Attila
2017. 09. 12. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfikosárlabda-Eb előtt mindenki azzal volt elfoglalva, most akkor jön-e DeAndre Kane, vagy nem. Az amerikai játékost idén honosíttatta Stojan Ivkovic szövetségi kapitány, de a torna előtt már a szakvezető unta a legjobban, hogy mindenki azt kérdezi tőle, mikor jelenik meg végre Kane, aki korábban semmit sem tudott hazánkról, Szolnokon mégis állampolgársági esküt tehetett.

Hát Kane nem jelent meg. Szalay Ferenc, a hazai szövetség elnöke, Szolnok polgármestere többek között arról beszélt a Digisporton, mi lesz most Kane-nel, akinek ezek szerint csak az európai útlevél kellett. A szerződés értelmében 25 millió forintos kártérítést kell fizetnie, de egyéb gondja is lehet.

„Szeretnénk visszavonni az állampolgárságát, példát statuálni, hogy Magyarországon nem lehet szórakozni, ez az országra nézve dehonesztáló” – mondta Szalay Ferenc, aki szerint a bravúros Eb-szereplés alapján Kane „jobb, hogy nem jött, a csapategységnek nem biztos, hogy jó lett volna egy ilyen ember”.

Az elnök szerint Kane-nek az agyi képességeivel van gond, hiszen nekünk írásba adta, hogy veszélyeztetett terhes a felesége, majd három nap múlva Tel-Avivból, új klubjától nyilatkozatokat adott mindenfelé a világba.

Szalay Ferenc szerint az Eb-nyolcaddöntő annak is köszönhető, hogy „az erős magyar bajnokság kihozott ilyen játékosokat. Jó külföldiek jönnek ide. A következő lépcsőfok, hogy a klubcsapatok megállják a helyüket az európai nemzetközi kupákban”. 

Novembertől vb-selejtezők várnak férfiválogatottunkra, a nemzetközi szövetségnek még tárgyalnia kell az Euroligával, hogy a játékosok, mint mondjuk Hanga Ádám Barcelonából, a nemzeti csapatok rendelkezésére álljanak.  

„Hanga Ádám nekünk létkérdés, bízom benne, hogy ott lesz. A kispadon is erőt ad – mondta a sportvezető. – Lengyelország, Litvánia és Koszovó az ellenfelünk, nem lesz egyszerű. Eredménykényszer nincs, a fiatalok beépítése a lényeg. 

Mint mondta, itthon a kapitányok akkor is megkapták a bizalmat, amikor nem volt siker. Miért nem kapnák meg, amikor siker van? „Ivkovic a délszláv mentalitást behozta, itt férfiemberek küzdöttek.”  

A hazai hátországról szólva arról is beszélt, hogy kicsik a fiúk, nemzetközi szinten viszont jóval nagyobb a verseny, mint a lányoknál, hiszen jóval több a fiú kosaras, mint a lány.

„Mentorrendszerben keresik már nálunk a tehetségeket, ha Izlandon lehet 300 ezer emberből erős kosárlabdát építeni, akkor tízmillióból is lehet.  

Hiányoznak az alapok a testnevelésnél, ezt ugyanúgy oktatni kell, mint a matematikát. Futni, ugrani, dobni meg kell tanítani a gyerekeket. 

Ma tizenhárom kosárlabda-akadémia működik Magyarországon, mindenhol részt kell vennie a képzésben külföldi edzőnek is, tőlük is tanulhatnak magyarok. A Testnevelési Egyetemmel együttműködve újraindul a szakedzőképzés.” 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.