Újra Azerbajdzsánon át vezet női röplabdásaink útja

Rögtön a nyitányon eldőlhet, játszhat-e a magyar válogatott az Eb-n a nyolc közé kerülésért.

Radványi Benedek
2017. 09. 22. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy csoportmérkőzést kell megnyerni a három közül a továbbjutáshoz – papíron ilyen egyszerűnek látszik a magyar válogatott feladata az azeri–grúz közös rendezésű női röplabda-Európa-bajnokságon. Ráadásul a Németországgal, Lengyelországgal és Azerbajdzsánnal közös négyesünkben már a pénteki nyitónapon találkozunk a házigazdával (16.00, tv: M4), a három közül a leginkább verhetőnek látszó ellenféllel. Igaz, velük szemben sem vagyunk kimondottan esélyesek, hiszen amíg a mieink 28 éves távollétet követően, 2015 után másodszor lesznek jelen az Eb-n, az azeriek zsinórban hetedszer. Igaz, két éve pont őket vertük meg a csoportban 3:1-re (aztán a nyolcaddöntőben 3:0-ra kikaptunk a németektől, és 12.-ek lettünk), ám akkori ellenfelünk idén minden erős játékosát fölvonultatja; a júniusi vb-selejtezőn az olimpiai negyedik hollandokat is megverve, szettveszteség nélkül győztek.

Centerünk, Dobi Edina az elmúlt két évben Azerbajdzsánban légióskodott, állítása szerint kettőt leszámítva az összes játékost ismeri az ellenféltől, a szövetségi kapitány, az olasz Alberto Salomoni is kikérte a véleményét. – Nagyon magas játékosok alkotják a csapatukat, a miénket ugyebár nem annyira. Azt igyekszünk kihasználni, hogy valamivel lassabbak, nem ütnek gyors labdát, inkább a magasabbakra mennek rá – mondta a sportnapilapnak, hozzátéve, hogy az ellenfél erőröplabdáját a mi gyors és okos megoldásaink ellensúlyozhatják.

Dobin kívül egyébként a két évvel ezelőtti bravúrt végrehajtó csapatból csupán Liliom Rita, Tálas Zsuzsanna és Szakmáry Gréta található meg a mostani 13-as keretben is. Utóbbinak a szerdai, bakui edzésen különös dolga akadt: rá kellett szólnia az egyik helyi rendezőre, hogy ne rögzítse a mieink gyakorlását – ki tudja, nem az azeri válogatottnál landolt-e volna a videó, segítve a taktikai elemzést.

A magyar válogatott egy éve úgy jutott ki az Eb-re, hogy a pótselejtező visszavágójának aranyszettjében kerekedett felül Románián. A nyár elején veretlenül megnyerték a World Grand Prix sorozat harmadik osztályát (ez a második vonalba való feljutást ért), de azóta nem játszottak éles meccset, ami nem előnyös. Ám az még kevésbé, hogy Dobi Edina térdsérülése miatt még egy centert be kellett hívni a keretbe, s végül azután esett a választás az abszolút újonc Czina Katára, hogy a nála magasabban jegyzettek nem vállalták a válogatottságot, vagy klubjuk nem engedte el őket. 

A magyar csapat programja

Az A csoport mérkőzései (magyar idő szerint)

Magyarország–Azerbajdzsán péntek 16.00
Magyarország–Lengyelország szombat 16.00
Németország–Magyarország vasárnap 18.30

A negyeddöntőbe jutásért (továbbjutás esetén)
A C csoport 2., esetleg 3. helyezettjével, szerda

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.