Formula 1: negyedszer lett világbajnok Lewis Hamilton

Két futammal az idény vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert Sebastian Vettellel szemben.

2017. 10. 29. 20:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadt némi ellentmondás a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton múlt és e heti nyilatkozatai között („szerénynek kell maradni” kontra „győzelemmel lennék világbajnok”), de egy szó, mint száz, a Mercedes britjének 66 pontos előnye birtokában volt mire szerénynek lennie három futammal az idény vége előtt: a vasárnapi mexikói nagydíjon az ötödik hely is garantálta volna neki a negyedik elsőséget – még a ferraris Sebastian Vettel futamgyőzelme esetén is.

A már négyszeres világbajnok német azért – a lehetőségeihez képest – feladta a leckét szombaton Hamiltonnak: káprázatos körrel szerezte meg az első rajtkockát a 21 éves, Red Bull-os, holland Max Verstappen előtt, idén a negyediket, pályafutása során a kerek ötvenediket, a Ferrarinak 47 év szünet után (Mexikóban) pedig az elsőt. Hamilton csapattársa, a finn Valtteri Bottas mellől a második sorból indulhatott.

Aztán az első körben matekfakultációra küldték az egész F1-rajongó világot, a rajt után ugyanis Vettel először Verstappennel, majd Hamiltonnal is összeért, a Ferrari orrkúpjáról darabok jöttek le, Hamilton pedig defekt miatt esett vissza: a bokszutcából kezdhették újra a versenyt. Az eset – a visszajátszások alapján Vettel hibája – persze Hamiltonnak volt jó, hiszen a német csak úgy maradt (volna) versenyben, ha dobogóra áll. Ettől tehát már az első körben távol került, de szuperlágy gumikon a Ferrarinál azzal számoltak, hogy további kiállások nélkül végig lehet menni, ez pedig kecsegtetett még némi eséllyel.

Minden elszállt viszont a futam derekán Hartley veszélyes helyen történt kiesésekor, a sárga zászlóval lassított mezőnyből mindenkit kihívtak új gumikért – Vettelt is, ezzel az új taktika is ment a kukába. A hátralévő 37 körben Vettel a negyedik, Hamilton a kilencedik helyig „egerészte” magát előre, ami a brit világbajnoki címéhez vezetett, az utolsó két futam számukra már csak formaság. 2018-at mindketten négy vb-elsőséggel kezdik.

Említtessék még meg a futamgyőztes: a rajtnál második helyre szorult Verstappen volt az.

Lewis Hamilton mérlege

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.