Kétmillió helyszíni szurkoló vár a magyar olimpikonokra Tokióban

Ezer nap múlva megkezdődik a 2020-as olimpia, az előkészületekre egy túlhajszolt munkás öngyilkosságának árnyéka vetül.

Radványi Benedek
2017. 10. 28. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk három év, egészen pontosan ezer nap múlva lesz a 2020-as olimpia megnyitója, amelyen a magyar küldöttség is a tokiói stadionba. Oda, ahol – mint nemrég kiderült – márciusban 200 órányi plusz munkát végzett egy 23 éves férfi, aki áprilisban öngyilkos lett. Búcsúlevelében megírta, a túlórázással elérte a testi és szellemi teherbíró képessége határát. Az elvileg 2019 novemberéig 1,1 milliárd eurós költséggel folyó építkezés során a szervezők ígéretet tettek rá, visszább vesznek a tempóból, nem hajszolják túl a dolgozóikat, ám ezt és a költségnövekedést leszámítva minden a terv szerint halad Japánban.

Igaz, ha nagyon akarunk, találunk még negatívumokat: a nyílt vízi úszás és a triatlon úszószámának otthont adó Tokiói-öböl vízminősége nem üti meg a sportági nemzetközi szövetségek által előírt mércét, bár a legutóbbi tájékoztatás szerint javul a helyzet.

Ami pedig a versenyeket kevésbé befolyásolja, ám rettentően kínos, hogy a Kagosima városának sportközpontjánál őrzött olimpiai láng, amelyről mindenki azt hitte, hogy az 1964-es tokiói játékok óta folyamatosan égett, rövid időre elaludt – éppen két hónappal az után, hogy 2013-ban a japánok ismét megkapták az olimpiarendezés jogát. A létesítmény akkori vezetője csak a minap merte szégyenkezve, anonimitást kérve bevallani, újra kellett gyújtotani.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) október elején Tokióba utazott, a delegáció pozitív élményekkel tért haza. – Nagyon jók voltak a benyomásaink, egymás között azzal viccelődtünk, hogy Rióban fél évvel a játékok előtt álltak így az előkészületek – mondta lapunknak Vékássy Bálint, a MOB főtitkára.

A négyfős delegáció az olimpiai falu vázlataiba is belepillanthatott, sőt megjelölhették a magyar csapat kívánt szálláshelyét. – Rákérdeztünk, hogy a 21 darab, 14-18 emeletes épület körül

hol állnak majd meg a buszok, illetve hol lesznek éttermek, közösségi terek, s így választottunk

egy A, egy B és egy C lehetőséget a mesterséges sziget legvédettebbnek tűnő északnyugati részén – nyilatkozta Vékássy.

A magyar küldöttségnek egyébként a falun és a versenyhelyszíneken túl még egy különös célpontja volt: a Tokióhoz közeli, csaknem kétmillió lakost és tizennégy nagyvárost magába foglaló Tocsigi prefektúra. Ott írtak alá egy megállapodást, amelynek alapján honfitársaink – az utazási költségeket leszámítva – térítésmentesen edzőtáborozhatnak a térségben. A tocsigi lakosság lesz – hasonlóan más nemzetek más prefektúrákkal kötött egyezségéhez – a magyar csapat helyi szurkolócsoportja is lesz a játékokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.