Megvan, kik titkolják, hogy mennyiért használják Hosszú Katinkáék a Duna Arénát

A Bp2017 Kft.-nél kellene lennie a szerződésnek, amelyet ki kell adni.

MN
2017. 10. 30. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős állami cégnél, a Bp2017 Kft.-nél kellene lennie annak a szerződésnek, amelynek alapján Hosszú Katinka és vállalkozása, az Iron Corporation használja az elképesztő költségtúllépéssel felhúzott Duna Arénát – írja a 24.hu.

A portál azért fordult a létesítmény vagyonkezelőjéhez, mert több mint fél év alatt sem sikerült kideríteniük, ki és milyen feltételekkel szerződött Hosszúékkal az aréna használatára, illetve milyen eljárásban választották ki a klubot az üzemeltetők.

A Bp2017 Kft. korábban úgy nyilatkozott, egyetlen szerződést kötött Hosszúékkal: a klasszis úszó és Shane Tusup által képviselt Iron Corporation Kft.-vel állapodott meg arról, hogy 25 millió forintot fizet a budapesti vb népszerűsítéséért. A Nemzeti Sportközpontok állásfoglalása viszont mindent átírt: kiderült, ki az uszoda üzemeltetője, noha eddig még ez sem volt világos az illetékesek válaszának hiányában. Ha viszont a Bp2017 az üzemeltető, csak ez a cég szerződhetett Hosszúékkal. Ha pedig még sincs ilyen megállapodás, akkor egy magánvállalkozás szerződés nélkül használ profitszerzésre egy közpénzen fenntartott és működtetett sportlétesítményt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság végül a 24.hu beadványa nyomán jelentést tett közzé, miután a Bp2017 többszöri felszólításra sem teljesítette adatigénylésüket a Hosszúval, illetve az Iron Aquaticsszal kötött szerződésekről. A hatóság megállapította, hogy a cég nem tartotta be az infotörvény előírásait, megsértette a bejelentő közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogát. A NAIH rámutatott: a közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni gazdálkodásával, a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok pedig közérdekű adatok.

Az adatigénylést hét hónapja, március 23-a óta nem teljesítő Bp2017 Kft. semmilyen formában nem is lépett kapcsolatba a hatósággal annak ellenére, hogy az többször is tájékoztatta az eljárás fejleményeiről, és kérte az adatszolgáltatás teljesítését. Mindezek után készült el a hatóság – a honlapján elérhető – jelentése, amely már bíróság előtt sem támadható meg, az adatokat ki kell adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.