Nagyon nagyot játszva esett ki Fucsovics

A világranglista 100. helyén álló magyar játékos a rangsorban 4. Marin Ciliccsel találkozott a legjobb 8 között Bázelben.

MN
2017. 10. 27. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első szettben kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, mindkét fél hozta adogatójátékait, egyik teniszezőnek sem volt bréklabdája. Fucsovics – a rangsor 100. helyezettje – többször is vezetett harminc-semmire, de a Bázelben címvédő horvát ellenfele mindannyiszor fordítani tudott. A rövidítésre 49 perc elteltével került sor, s abban a másodikként kiemelt Cilic előbb 4-1-re, majd 6-3-ra elhúzott, végül pedig az első szettlabdáját értékesítette. A nyitójátszma 57 percig tartott.

A második elején fordult elő először, hogy az egyik játékos bréklabdához jutott, ez Cilic volt, aki élt is a lehetőséggel. A saját adogatását viszont nem tudta hozni, mert ekkor meg Fucsovics teniszezett bravúrosan. Újabb brék következett, majd a horvát hozta saját szerváját, ezzel 3:1-re elhúzott. A magyar játékos viszont továbbra is szívósan küzdött, és három sikeres gémmel fordított. Azután 6:5-ig minkét fél eredményesen szervált, végül Fucsovics újra elvette ellenfele adogatójátékát, ezzel 58 perc alatt övé lett a második szakasz.

Lendülete a következő gémig tartott ki, majd 1:0 után négyet elveszített. Ebben a szakaszban több volt játékában a bizonytalanság, fáradtnak is tűnt, de mint kiderült, maradt még tartaléka. 1:4-ről feljött 3:4-re, majd egy újabb brékkel 5:5-nél egyenlített, azután a saját adogatójátékát is megnyerte. A hátrányba került Cilic viszont egyenlíteni tudott, a rövidítésben pedig nagyon koncentráltan teniszezett, és 6-1-re elhúzott. A svájci közönség által támogatott Fucsovics azonban tovább küzdött - s miután váratlanul egy pillangó kezdett el röpdösni körülötte, s emiatt kétszer is állt a játék pár másodpercig -, újra erőre kapott, és 4-6-ig felzárkózott. Végül Cilic a negyedik mérkőzéslabdáját már értékesítette. Az utolsó szett 1 óra 10 percig, a mérkőzés pedig 3 óra 5 percig tartott.

Fucsovics a nagyszerű mérkőzésen „eltüntette” a 96 helynyi ranglistakülönbséget, s nagyon közel állt a hatalmas bravúrhoz, a US Open 2014-es bajnokának legyőzéséhez. A két játékos először csapott össze egymással.

A nyíregyházi teniszező a közösségi oldalán péntek este elmondta: elsősorban fáradtságot érez a hosszú meccs után.

„Meg persze büszkeséget, hogy életem első top tízes – ami egyből top ötös volt – ellenfelemmel szemben ilyen meccset játszottam, ilyen teniszt tudtam bemutatni” – fogalmazott.

Elárulta, van benne némi hiányérzet, hiszen volt olyan szituáció, amikor csak két pont választotta el a győzelemtől, az elődöntőtől.

Mint kifejtette, sok erőt adott neki, hogy a második szettől kezdve gyakorlatilag telt ház volt, a közönség pedig neki szurkolt. Ez segített neki, hogy ne adja fel, amikor a második szettben kétszer, majd a harmadikban kettős brékhátrányba került.

Edzője, Sávolt Attila azért dicsérte meg leginkább, hogy a második és a harmadik felvonásban kétszer-kétszer elvette a kétszáz kilométeres óránkénti sebesség felett szerváló Cilic adogatását.

„Ő azt mondta, látta a horvát arcán a pánikot, hogy esetleg kikaphat. Nem ismernek még annyira a topjátékosok, de tudják rólam, egy-egy nagy skalpra azért képes vagyok. Azt hiszem, mindenemet ott hagytam a pályán, a közönség űzött-hajtott, a végén pedig felállva megtapsolt. Sosem volt még ilyenben részem” – vallotta be Fucsovics. A játékos az emlékezetes találkozó után majdnem elsírta magát.

Nyilatkozatában arról is beszélt, nagyon sok erőt ad a folytatáshoz ez a verseny és ez a meccs, amely után többek között a biztonsági őrök, a riválisai és Cilic edzője, Jonas Björkman is gratulált neki.

„Nagyon örülök, hogy ennyire beérett a munka, amit Sávolt Attilával végeztem. Remek párost alkotunk, sokat köszönhetek neki. Amikor korholni kell, akkor korhol, ha dicsérni, akkor dicsér. Bár most kikaptam, talán nem kapok a fejemre ” – tréfálkozott a magyar sportoló.

Fucsovics Márton végül elmondta: elképzelhető, hogy idén már nem versenyez, a világranglistán elfoglalt helyezése nem nagyon fog változni, így ott lesz az ausztrál nyílt bajnokság főtábláján januárban.

Negyeddöntő:
Federer (svájci) – Mannarino (francia)
Goffin (belga) – Sock (amerikai)
Bautista (spanyol) – Del Potro (argentin) 2:6, 6:2, 4:6
Fucsovics – Cilic 6:7 (3:7), 7:5, 6:7 (4:7)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.