Tenisz: Babos Tímea világbajnok!

A fináléban döntő rövidítésben 4:6, 6:4, 10-5-re legyőzték a Kiki Bertens, Johanna Larsson holland-svéd duót.

TK
2017. 10. 29. 9:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik helyen kiemelt magyar-cseh kettős az elődöntőben a világelső Martina Hingis, Csan Jung-dzsan svájci-tajvani duót búcsúztatta. Az idén négy tornán győztes holland-svéd duó is bravúrral jutott a végjátékba, szombaton ugyanis a címvédő orosz Jekatyerina Makarovát és Jelena Vesznyinát verte, így meglepetésre nem az első két kiemelt vívta a döntőt. Ebben az évben Babosék már találkoztak Bertensékkel, és a madridi negyeddöntőben ők bizonyultak jobbnak, írja az MTI.

Ami az erőviszonyokat illeti, a harmadik vb-jén szereplő Babos párosban 15, Hlavácková 24 (közte 2 Grand Slam-) tornagyőzelemnél tartott, a túloldalon Bertens 9-szer, Larsson pedig 12-szer ünnepelhetett.

A 2017-es WTA-fináléban három sima adogatójátékot követően Hlavácková kissé nehezen hozta a szerváját, Babos és főként Bertens adogatásaival azonban nemigen lehetett mit kezdeni. A hálónál a magyar-cseh duó dolgozott eredményesebben, az ellenfél inkább hátulról próbálta befejezni a labdameneteket. A 24 éves magyar játékos szervájánál két brék- és egyben szettlabdához jutott a rivális, és Bertens elütésével került szettelőnybe 37 perc elteltével.

A folytatásban az idén négy tornán győztes magyar-cseh páros Bertens kettős hibájával rögtön brékelt, ám Babos elbukott adogatása révén nemsokára már a rivális vezetett 2:1-re. Az újabb fordulat 3:3-nál következett, amikor Larsson elvesztette a szerváját, majd Hlavácková hozta a magáét, így 5:3 lett az állás. A fantasztikusakat mentő Babos 5:4-nél könnyedén kiadogatta a játszmát, így 1 óra 20 percnél – harmadik szett helyett – jöhetett a tíz nyert pontig tartó döntő rövidítés.

Ebben a magyar-cseh duó főként Hlavácková – aki 2012-ben már elvesztett egy vb-döntőt – kiváló röptéivel 4-0-ra, majd 7-3-ra elhúzott. Innen már magabiztosan őrizték előnyüket, s végül 1 óra 31 perc alatt megnyerték a döntőt.

„A sírból hoztuk vissza a meccset, nagyon elégedett vagyok a játékunkkal. A super tie-breakben is megmutattuk, hogy milyen jók voltunk az egész évben” – mondta a közvetlenül a meccs után adott nyilatkozatában a magyar játékos, hozzátéve, alig várja, hogy a magasba emelhesse a Martina Navratilova-kupát, amelyet aztán a névadó csehszlovák-amerikai sztártól vehetett át.

Ünnepi beszédében később Babos kiemelte, hogy az ellenfél kiválóan játszott a mérkőzés elején, és a legjobbjukat kellett nyújtaniuk ahhoz, hogy legyőzzék Bertenséket. „Köszönöm az edzőmnek és a családomnak is, és remélem, jövőre is itt leszek” – tette hozzá a magyar teniszező.

A döntőt követően Babos Tímea azt is elmondta, hogy jövőre már nem a mostani partnerével, Andrea Hlaváckovával indul. Arról, hogy ki lesz a partnere hamarosan bejelentést tesz – írja az Origo

Babosnak 2015-ben egy győzelem és két vereség volt a mérlege a vb-csoportkörben a francia Kristina Mladenovic oldalán, tavaly a negyeddöntőben búcsúzott a kazah Jaroszlava Svedovával. Idén újra egyenes kieséses rendszerben bonyolították le a páros versenyt Szingapúrban.

Ami a múltat illeti, Temesvári Andrea 1984-ben és 1985-ben egyesben, Babos 2015-ben és 2016-ban párosban játszhatott a négy közé jutásért a WTA-világbajnokságon. Ez akkor egyiküknek sem sikerült, ami azt jelenti, hogy Babos volt az első magyar a vb elődöntőjében, majd ennélfogva a fináléban is.

Eredmény a WTA honlapja szerint:
páros döntő:
Babos Tímea, Andrea Hlavácková – Kiki Bertens, Johanna Larsson 4:6, 6:4, 10-5 – döntő rövidítés

A nyolcadik helyen kiemelt dán Caroline Wozniacki két szettben legyőzte az ötödikként rangsorolt amerikai Venus Williamst a világbajnokság egyes döntőjében.

Az első szettben ötször is elvették egymás adogatását a játékosok. A folytatásban Wozniacki nagy fölénybe került és 5:0-ra ellépett, és bár innen Williams felzárkózott 5:4-re, fordítania nem sikerült. A korábbi világelsők mérkőzése másfél óráig tartott. 

A dán teniszezőnek ez volt a második vb-döntője. Az elsőt, 2010-ben három szettben elveszítette a belga Kim Clijsters ellen. Venus Williams harmadszor jutott a fináléba: 2008-ban legyőzte az orosz Vera Zvonarjevát, egy évvel később viszont kikapott húgától, Serenától.

Eredmény, egyes döntő:
Wozniacki (dán, 8.)–V. Williams (amerikai, 5.) 6:4, 6:4

 

Fucsovics Márton nagy meccse

Nem ez volt az egyetlen nagy teniszteljesítmény a hét végén. Pénteken Fucsovics Márton háromjátszmás, több mint háromórás mérkőzésre kényszerítette a világranglistán negyedik helyezett Marin Cilicet az 1,8 millió euró összdíjazású keménypályás bázeli férfitenisztorna negyeddöntőjében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.