A Barcát, a PSG-t és önmagukat kell legyőzni

A Szegedet alighanem kiismerték, a veszprémi Lékait pedig nagyon kielemezték.

Arday Attila
2017. 11. 18. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két szuperhatalom, a Paris Saint-Germain (PSG) és a Barcelona lép fel a hétvégén Veszprémben, illetve Szegeden, két BL-együttesünknek viszont a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megújítsa saját játékát. Bárki volt eddig az edző az Alföldön – Vladan Maticstól Skaliczki Lászlón át Carlos Pastorig –, Európa legerősebb csapataira is veszélyt jelentett otthon a Tisza-parti csapat. Az elmúlt hetek alapján ez már a múlt: háromszor kapott ki otthon reménytelen játékkal a Mol-Pick Szeged. Feltételezésünk szerint kiismerték a Pastor-játékot, és ezt alátámasztotta lapunknak Ökrös Csaba, a TF tanszékvezető docense, akivel a kézilabda változásáról beszélgettünk (később részletesen is írunk a témáról).

Alighanem az a Szeged nagy gondja, hogy első számú irányítója, Stas Skube bármilyen ügyes, apró termete miatt nem jelent folyamatos gólveszélyt a kapura, így a csapat támadási variációi leszűkülnek. A jelen keret pedig a szakember szerint nem alkalmas rá, hogy három átlövő legyen a pályán a belső posztokon. A nyáron játékmesternek szerződtetett Dmitrij Zsitnyikov jelent tán megoldást, más kérdés, hogy vasárnap a Barcelonát már Aron Pálmarsson vezetheti, aki percekkel a szezonkezdő edzés előtt SMS-ben köszönt el Veszprémből.

Pálmarsson távollétében Lékai Máté káprázatosan vezényelte a Veszprémet – egészen a múlt heti párizsi csatáig. Ökrös Csaba úgy látja, a többi BL-csapat kárán a PSG megtanulta, mennyire és hogyan kell figyelnie Lékaira, így olyan védelmet húzott a kapuja elé, hogy „mozdulni sem tudott, és a kaput sem látta”. Ha pedig mégis, akkor a Lékait szintén kielemző Thierry Omeyer kapus már ott várta a lövést az alsó sarokban.

A BL-ben eddig csak Lékai élvezte irányítóként Ljubomir Vranjes edző bizalmát, a trénernek ezért komoly feladatot jelenthet, hogy új elemeket vigyen Lékai játékába. A magyar kézilabdázó a Bajnokok Ligája-szinten gyengébb fizikumát (ráadásul aprítják is rendesen) rendkívüli mozgáskészséggel, kreativitással és gyorsasággal ellensúlyozza, ezek most szombaton is a segítségére lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.