A válogatott kapusból mezőnyjátékos, és hét év elteltével újra válogatott lett

Gyöngyössy Anikó 26-szor védte a nemzeti csapat kapuját, kedden viszont centerként játszott. A váltásról faggattuk.

Radványi Benedek
2017. 11. 23. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári világbajnokság tizenhármas keretéből mindössze négy játékost szerepeltetve, fiatalokkal teletűzdelt csapattal kezdte meg szereplését női vízilabda-válogatottunk kedden a világligában; a Hollandiában elszenvedett szűk, 7-6-os vereség így bőven elviselhető. Az pedig igazi különlegesség, hogy egyik centerünk úgy volt huszonhetedik alkalommal válogatott, hogy az előző huszonhatot kapusként jegyezhette fel.

Gyöngyössy Anikó még Petrovics Mátyás szövetségi kapitányi időszaka alatt taposta a vizet a háló előtt, 2009-ben a római világ-, 2010-ben a zágrábi Európa-bajnokságon is ott volt – hetedik, illetve ötödik lett a csapat –, utána viszont komoly változás állt be a pályafutásában.

„Amikor elkezdtem vízilabdázni, center voltam, aztán lettem kapus, de később úgy éreztem, többet tudnék hozzátenni centerként” – mondta lapunknak. A 2010–2011-es szezont még végigvédte Szentesen, utána viszont úgy gondolta, megpróbál egy gyengébb bajnokságba igazolni, s egy olyan csapathoz szerződött Németországban, amely mezőnyjátékost keresett. „Voltak, akik kételkedtek, s azt mondták, hogy mivel már válogatott kapus voltam, nem biztos, hogy jó döntés ez, én viszont

eléggé a magam feje után szoktam menni, úgy voltam vele, jobban fogom így érezni magamat.”

Állítja: jól is jött ki az átalakulásból, két év után tért haza Hamburgból a BVSC-be, ahol ma már ő a csapatkapitány. Hét esztendő után kapott ismét válogatottmeghívót, a hollandok elleni találkozón még érezte, hogy kissé tapasztalatlan. „Bíró Attila meg volt elégedve a játékommal, én viszont maximalista vagyok, gólt nem lőttem, továbbvihettem volna egy-két centerakciót, és volt egy csavarom, amelyet blokkoltak.”

A 27 éves Gyöngyössy Anikó edzéseken néha még beáll a kapuba, de ezen a poszton szerinte sem teljesít már válogatottszinten. „Most már inkább csak rutinból védek, ám

előny, hogy én mind a két szemszögből ismerem a játékot.”

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy a mély vízbe dobott fiatalok nem süllyedtek el, és mivel a négyfős európai selejtezőcsoportból hárman is továbbjutnak a május 28-ától június 2-áig tartó szuperdöntőbe, könnyen lehet, hogy Bíró Attila a következő világligameccseket is a kísérletezésre fogja használni. Válogatottja legközelebb december 19-én játszik, Spanyolországot fogadja, a hatodik, utolsó meccsen, május 1-jén Oroszországba látogatnak a lányok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.