Botrányokozás miatt három évre eltiltották Hornyák Viktort

Az úszószövetség nem először kénytelen megbüntetni az edzőt, de ilyen súlyos retorziót még nem alkalmaztak.

Gabay Balázs
2017. 11. 07. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hornyák Viktor debreceni úszóedzőt három évre eltiltotta a szakmai munkától az úszószövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottsága. A döntés ellen fellebezni lehet, de a MÚSZ közleménye szerint azonnali hatályú. A büntetés alapján Hornyák nem tarthat edzést a hajdúszoboszlói székhelyű Széles Sándor Nevelőműhelyben, és a versenyeket sem látogathatja.

Portálunk is ott volt azon a botrányos szeptemberi közgyűlésen, ahol éles hangú, személyeskedésbe hajló vitát követően a tagság megvonta a bizalmat Bienerth Gusztáv elnöktől, és Wladár Sándort, Moszkva olimpiai bajnokát választotta meg a helyére. Horányák akkor új közgyűlést szeretett volna összehívatni, de amikor javaslatát leszavazta a többség, egy bilincset vágott az ülést levezető elnök asztalára, utalva ezzel arra, hogy hová valók az elnökség tagjai. Ezután még néhányszor bekiabált, de azon túl, hogy pár kisebb fajsúlyú javaslata átment, nem ért el átütő sikert.

A MÚSZ a hároméves eltiltás mellett 200 ezer forintra is megbüntette Hornyákot. Indoklásuk szerint a büntetés kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelték, hogy a küldött

„cselekményére tudatosan készült, előre megfontolta, és azt nagy nyilvánosság előtt követte el”.

Azt is hozzáteszik, hogy a tréner a közgyűlés után a szövetség székházában

„engedély nélkül tekintett be iratokba, az ott dolgozókkal szemben agresszíven lépett fel, felhívásra nem volt hajlandó az irodát elhagyni.”

Hornyák Tóth István szentendrei úszóedzővel karöltve régóta hangoztatja, hogy a szövetség alapszabály-ellenesen működik, hív össze közgyűléseket, és kezeli a pénzügyeit, tagegyesületi vezetőként ezért szeretnének folyamatosan betekintést nyerni a MÚSZ-dokumentumaiba, de állításuk szerint erre nincs lehetőségük.

A fegyelmi bizottság szerint Hornyák súlyos károkat okozott a sportágnak, emiatt volt szükséges az eltiltása. Arra is kitérnek, hogy Hornyák eljárásjogi hibákat kifogásolt, melyek a Fegyelmi Bizottság nem jogszerű felállítására, illetve a MÚSZ etikai szabályzatának hiányára irányultak. A tréner bizonyosan arra utal, hogy a közgyűlés, melyen botrányt okozott, szeptember 24-én volt, az etikai kódexet viszont csak szeptember 29-én állították össze, így azt is mondhatja, hogy egy utólagosan összeszerkesztett dokumentum passzusai szerint szabta ki a büntetését a fegyelmi bizottság.

Hornyák Viktor nem először kapott büntetést a szövetségtől, többször is volt már dolga a fegyelmi testülettel. Gyárfás Tamás elnöki munkájának sűrű ostorozása mellett Turi György mesteredzőt például egy ízben az utcán szidalmazta fennhangon annak jelenlétében. 2012-ben rendőrök vezették ki egy uszodából, miután nem az arra kijelölt helyről videózott egy versenyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.