Harmadik lett a magyar hokiválogatott

A magyar jégkorong-válogatott kikapott a Tüskecsarnokban rendezett Négy Nemzet Tornán a japántól.

MTI
2017. 11. 12. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar jégkorong-válogatott a harmadik helyen zárta a budapesti Tüskecsarnokban rendezett Négy Nemzet Tornát, miután a vasárnapi zárónapon szétlövéssel, 4-3-ra kikapott a japán együttestől. Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány csapata – amely az áprilisi divízió I/A-s világbajnokságra készül – a tornagyőztes lengyelektől elszenvedett pénteki vereséget követően szombaton legyőzte az olasz gárdát, így Japán együtteséhez hasonlóan három ponttal várta a viadal második helyéről döntő zárómérkőzést.

A találkozó magyar mezőnyfölénnyel kezdődött, a japánok egy hazai korongeladást kihasználva így kissé meglepő módon szereztek vezetést: a lendületből jó ütemben érkező Furuhasi Makuru értékesítette a vendégek első helyzetét. Nem kellett sokáig várni az egyenlítésre: magyar emberelőnyben a kapu mögé lekorcsolyázó csapatkapitány, Bartalis István passzolt remekül a kapu elé, Pavuk Attila pedig közelről nem hibázott. A folytatásban is többször szögezte kapuja elé a magyar csapat a divízió I/B-s ellenfelet, ennek eredményeként 23 másodperccel a harmad vége előtt a vezetést is megszerezte: Benk András lövését még hárította a japán hálóőr, ám Bartalis lecsapott a kipattanóra.

A második húsz perc is magyar fölénnyel kezdődött, azonban ekkor is a japánok találtak be: Duschek Dávid védése után Kumagai Gosi kotorta a korongot a kapuba. Egy perc sem telt el, és ismét magyar előnyt mutatott az eredményjelző: Pozsgai Tamás erős távoli lövése után talált utat a pakk a hálóba: 3-2. A harmad második felét nagy hazai fölény jellemezte: négyszer annyit lőttek kapura a magyarok (16:4), mint ellenfelük – az első felvonásban csak kétszer annyit (10:5). A japánok olykor percekig nem tudtak kijönni saját harmadukból, ám újabb gól nem született a játékrészben.

A záró felvonásban is zömmel a japán kapu előtt zajlott a játék – 12 magyar kapura lövés mellett 6 japánt láthatott a 2142 néző –, ám a lehetőséggel az ázsiaiak éltek: Hiromicsi Terao emberelőnyből egyenlített, így következhetett az ötperces hosszabbítás.

A három a három elleni ráadás végén fél percig emberelőnyben, négy a három ellen játszhatott a magyar csapat, de nem tudott betalálni. A szétlövés során hazai részről Sarauer Andrew és Hári János volt eredményes, Dansereau Keegan, Bartalis István és Vas János hibázott az első öt lövőből. A japánoktól is ketten találtak be. A hatodik sorozatban Hári próbálkozott ismét, ám nem járt sikerrel, Takagi Kenta pedig másodszor is gólt ütött, így a japánok szerezték meg a második helyet.

„A csapat teljesítménye biztató volt, ám a jégkorongban sokszor megtörténik, hogy ha nem sikerül megszerezni a győztes gólt, a döntő találatot, nem használja ki egy csapat a helyzeteit, azt az ellenfél megbünteti” – értékelt Jarmo Tolvanen, és hozzátette, csak a gól hiányzott, a jó játék megvolt. Kiemelte, a korong nélküli hatékonyságon szeretne javítani az együttessel.

A magyar válogatott februárban Lengyelországban három vb-ellenféllel is találkozik felkészülési tornán: a házigazda lengyel, az olasz és a kazah csapat ellen is jégre lép. Az áprilisi, budapesti világbajnokságon a szlovén és a brit csapat lesz még a magyar válogatott riválisa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.