Igazgyöngy került a magyar tornasport kezébe

Gerendán és talajon lehet szupersztár a Romániából hazánkba települt Cimpián Olívia, a '18-as dohai vb-n robbanthat.

2017. 11. 23. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az Eb-ezüstérmes Kovács Zsófiát nem számítjuk, sajnos a barcelonai olimpia (1992) és Ónodi Henrietta óta nemigen volt nemzetközileg magasan jegyzett magyar női tornász. Az okokat keresgélhetnénk, ám a honi tornasport Münchhausen báróként a saját hajánál fogva próbálja kihúzni magát a gödörből, és keleti szomszédunktól „importált” igazgyöngyöt, a fél éve már Magyarországon készülő, azelőtt viszont Romániának junior-Eb-bronzot szerzett Cimpián Olíviát. A 16 esztendős tehetség a magyar szövetség (MATSZ) két héttel ezelőtti bejelentése szerint hozzájutott engedélyéhez, hogy 2018. szeptember 15-étől a magyar felnőtt tornászválogatott tagjaként szerepelhessen – és akként is fog, amint erről a szülők lányukkal egyetértésben nyilatkoztak a MATSZ beszámolója szerint.

A szeptember óta magyar állampolgár – így egy évet a nemzetközi terepen a szabályok miatt kihagyó – Cimpián Olívia első nagy dobását a jövő őszi, dohai világbajnokságon láthatjuk.

Cimpian a román női torna fellegvárának számító dévai edzőközpontból érkezett Budapestre. Mint az SzPress Hírszolgálat friss, alapos összeállításában rámutat, a pártállami idők két szupersztárja, Nadia Comaneci és Ecaterina Szabo (Szabó Kati) korában még nem volt lehetséges, hogy valaki csak úgy „dezertáljon” a román válogatottból, Cimpiánt azonban már nagyon várták a Postás SE-ben.

– Távolban élő szülei az én gondjaimra bízták, a jó kapcsolat megteremtéséért pedig sokat tett – fogalmazott Draskóczy Imre, a női válogatott edzője a hírszolgálatnak. Mint mondja, eljárt az idő a román szakmai felfogás felett, amit hűen tükröz, hogy a 2004-es olimpiáig világverő román tornasport a 2016-os olimpián – 48 év után – már nem is képviseltette magát, az ő helyükre Európában belépett Anglia, Olaszország és Németország, farvízen pedig kapaszkodik hazánk is Kovács Zsófia révén, aki a legutóbbi Eb-n összetett ezüstérmet szerzett.

Cimpián Olívia a Csanádi Árpád Középiskola és Sportiskola magántanulójaként él Budapesten, a Postás SE pedig albérleti lakást biztosít versenyzőjének, mégpedig azon csarnokkal szemben, ahol edz. Már most nemzetközi szinten teljesít gerendán és talajon, de a másik két szeren is egyre jobb. Eltiltása miatt egy Európa-bajnokságról marad le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.