Így lett az amatőr Fucsovics Mártonból profi

Mestere, Sávolt Attila portáluknak elmondta, a teniszezőnek semmilyen koncepciója nem volt a jövőre nézve.

Gabay Balázs
2017. 11. 25. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Edzőként kevés felemelőbb érzés lehet annál, mint utat mutatni egy élsportolónak. Sávolt Attila pontosan tudja, mit jelent mindez: amikor 2016 elején megkezdte az edzéseket a jelenkor legjobb magyar férfiteniszezőjével, Fucsovics Mártonnal, tanítványa gödörben volt, a világranglistán a legjobb kétszáz közé sem fért be. Radikális változásokra volt hát szükség.

„Az égvilágon semmi koncepció nem volt a fejében a versenymunkája kapcsán.

Olyannak tűnt, mint aki egyik napról a másikra él, abszolút nem volt profi a gondolkodása, teljesen át kellett formálni”

– húzta alá a tréner. Lapunknak azt is kifejtette, huszonöt-huszonhat évesen már nem mindenki képes kilépni a komfortzónájából, de Fucsovics meghozta ezt az áldozatot a cél érdekében. „Néha egy-két nap, néha egy-két hét alatt, de mindig megértette, min miért kell változtatni” – így Sávolt.

Meghökkentő, amiről az edző beszél, hiszen az akár azt is jelentheti, hogy a sportág legnagyobb hazai ígéretének nem volt olyan mentora, aki profi életmódra tudta volna sarkallni. Persze más oka is lehet a korábbi gyenge eredményeknek. „Elképzelhető, hogy ő nem volt elég következetes, vagy egyszerűen az edzői nem tudták megfogalmazni, hogyan is kellene ezt csinálni” – sorolta a lehetséges magyarázatokat Sávolt Attila. A siker felé vezető egyik első lépcsőfok volt, hogy a sportoló most már tudja, hová akar eljutni, és ehhez milyen munkát kell elvégeznie, illetve hogy mi minek a következménye. És persze hogy ma már a hétköznapjait is ehhez igazítja, nem úgy, mint egykor.

Felmerül a kérdés, nem lett volna-e célszerű sportpszichológussal dolgozni, de a válasz egyértelmű volt. A tréner többször is felvetette a lehetőséget, ám Fucsovics mindannyiszor elzárkózott tőle. Döntésében Sávolt is támogatja. Az edző úgy véli, neki, aki teniszezőként keresztülment a legnehezebb helyzeteken a pályán, meg kell tudnia adni a kellő mentális segítséget.

Fucsovics Mártonnak nem volt egyszerű megszoknia az újfajta edzések ritmusát, intenzitását. Ráadásul mivel ötvenkét hétből huszonhat-huszonnyolcat együtt töltöttek, nem csoda, ha voltak súrlódásaik. Mindezt tetézi, hogy ebben a kapcsolatban úgy kell Sávoltnak betöltenie a főnöki posztot, hogy beosztottjától kapja a fizetését. „Voltak és lesznek is kritikák a részemről. Marci pontosan tudja, hogy teljesen őszinte vagyok vele, nem lesz olyan, hogy valamiért nem mondom el neki a véleményemet. A közös sikereinknek egyebek közt ez az alapja.”

A sportszakmai kihívásokról is mesélt nekünk Sávolt Attila: például tanítványa fonákjáról, amely kifejezetten a gyenge pontja volt jó két éve, manapság viszont már komoly fegyvere. Ezen kívül kisebb változtatásokat kellett csak végrehajtaniuk. „A technikát folyamatosan kell csiszolni, gyakorolni, mert ha az ember csak egy-két hetet is kihagy, szétesik a dolog, akár egy-két ütésformáról, akár az adogatásról beszélünk. Ilyen értelemben számunkra ez még mindig inkább technikai sport.”

Fucsovics Márton jelenleg a nyolcvanötödik helyen áll a világranglistán, és idei remek eredményei, Challenger-torna-győzelmei, Grand Slam-főtáblás meccsei nyomán jövőre már három GS-versenyen is főtáblán kezdhet. A felkészülést a jövő évi szezonra egyhetes távol-keleti kikapcsolódása után, decemberben kezdi meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.