Kapás Boglárka bemerészkedik az Iron Lady felségterületére

Négy számban indul két hét múlva a rövid pályás Eb-n az Újpest népszerű úszónője. Például 400 vegyesen.

2017. 11. 30. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapás Boglárka érem nélkül zárt a budapesti rendezésű nyári úszó-világbajnokságon, ezért önbizalma visszaszerzése szempontjából igen fontosnak kínálkozik előtte a következő lehetőség, a két hét múlva Koppenhágában kezdődő rövid pályás Európa-bajnokság. Erre legfőképp versenyzéssel készült, végigjárta szeptember óta a világkupa állomásait Dohától Pekingen és Szingapúron át Tokióig, s hat érmet szerzett.

– Nagyon élveztem a versenyzést, végre magamra találtam – adott hangot bizakodásának az Újpest olimpiai bronzérmes úszója, aki „saját” számai, vagyis a 400 és a 800 gyors mellett a vk-n 200 méter pillangón és 400 m vegyesen (ez Hosszú Katinka felségterülete) is elindult, és már közel jár az egyéni csúcsaihoz. – Az edzőmmel beszéltük meg, hogy változtatunk a korábbi metóduson – fogalmazott a sportköztévé érdeklődésére a Hódmezővásárhelyen edzőtáborozó, népszerű úszó, ám figyelme nem terelődik el a gyorsúszásról, az a szakmai döntés született, hogy megpróbálják az egyéb úszásnemek pozitív hatásait átültetni a gyorsúszásba.

Hogy a világkupán miként értékeli a szereplését, arról azt mondta, a keleti állomásokon mindig akadt egy kínai, aki megverte, ezért is nem sikerült aranyéremmel gazdagodnia, de az Európa-bajnokságon a világ legnépesebb országának képviselői nem lesznek ott, ezért bizakodik „egy-két fényesebb érem” megszerzésében Koppenhágában. A vetélytársakról egyelőre keveset tudni, a 800-on előtte olimpiai ezüstérmes brit Jazz Carlin a közelmúltban inkább nyílt vízi versenyeken volt látható, azt sem tudni, készült-e mostanra. Aki viszont minden bizonnyal nagy sztár lehet, az a spanyol Mireia Belmonte, aki Budapesten is a csúcsra ért már, és aki bár nem fiatal, lassan Hosszú Katinkára is veszélyes lehet.

Hódmezővásárhelyen Kapás Boglárka egyébként most egy hetet edzőtáborozik, majd a dániai repülőút után még egy hetet Budapesten készül egyre csökkenő edzésadaggal.

– Nem lesz csúcsforma, de próbáljuk kihozni a legtöbbet – szerénykedett Kapás, aki az Eb-n 400 és 800 gyors mellett (1500 méteres verseny a hölgyeknél nincs rövid pályán) 200 pillangón és 400 vegyesen is indul. Érmet tehát a gyorsszámokban remél, a pillangón és a vegyesen pedig egyéni csúcsot, de megjegyezzük, előbbin az Európa-ranglistán már most a 4. helyezést érő időeredménnyel bír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.