Klicskót akarta utódjának a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség felfüggesztett elnöke

Vu Csing-kuo titokban vette fel a kapcsolatot a volt nehézsúlyú profi világbajnokkal.

MN
2017. 11. 08. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindezt Franco Falcinelli ideiglenes elnök hozta nyilvánosságra, közölve, hogy több erre utaló bizonyítékot is találtak azon levelek és dokumentumok között, melyeket a tajvani sportvezető felfüggesztése után kaptak meg az AIBA lausanne-i központjából – írja az MTI.

Klicsko felkérése Vu magánakciója volt, az elnök még a végrehajtó bizottság tagjait sem értesítette erről. „Megrázott mindez. Vu lábbal tiporta a szövetség szabályait, azt csinált, amit akart” – nyilatkozta Jürgen Kyas, a német szövetség elnöke.

Az AIBA-t 2006 óta irányító sportvezető első lépésként Klicskót alelnöknek nevezte volna ki, erről a szándékáról október 10-én adott volna ki közleményt, ám még egy nappal korábban a szövetség fegyelmi bizottsága Vu felfüggesztetését javasolta. Ezt követően a végrehajtó bizottság múlt hét végén döntött a felfüggesztéséről. Végleges leváltásáról január végén az AIBA rendkívüli közgyűlése határozhat majd.

Az ügyben érintett Klicsko nem szólalt meg, menedzsere ugyanakkor igyekezett függetleníteni az ukrán óriást a botránytól.

„Volodimir mint olimpiai bajnok és kikezdhetetlen sportember boldogan támogatja az AIBA-t, s ez teljesen független Vu személyétől. Teljesen világos számunkra, hogy a vezetői testület tagjait nem kinevezik, hanem megválasztják” – mondta Bernd Bönte.

Ismeretes, Volodimir Klicsko még augusztus elején jelentette be visszavonulását. A 41 éves ukrán bokszoló közölte, hogy mindent elért, amiről álmodott, és most, a sport után új karrierbe szeretne kezdeni. Hozzátette: sosem gondolta volna, hogy ilyen hosszú és sikeres időszakot tudhat majd magáénak az ökölvívásban.

Klicsko 1996-ban olimpiai bajnok volt, majd 68 profi meccséből 64-en győzött, ebből 54-szer idő előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.