Már 22 orosz sportolót tiltottak el doppingvétség miatt

Megsemmisítik a szocsi eredményeket is. Az oroszok phjongcshangi részvételéről jövő kedden dönt a NOB.

MTI
2017. 11. 29. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az országot érintő doppingbotrány nyomán három újabb orosz sportolót tiltott el a további ötkarikás játékoktól. A NOB szerdai közlése szerint ezúttal három bobos, Alekszandr Kaszjanov, Alekszej Puskarev és Ilvir Csusin kapott életre szóló eltiltást a 2014-es szocsi játékokon elkövetett doppingvétsége miatt. A Kaszjanov vezette négyes negyedik helyen végzett a hazai olimpián.

A NOB ebben a hónapban már összesen 22 orosz versenyzőt (bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt) tiltott már el, és semmisítette meg a Szocsiban elért eredményeiket doppingvétség miatt. Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el. Jelenleg sorra tiltják el az orosz sportolókat a szocsi téli olimpián vett mintájuk újraelemzése alapján, az oroszok phjongcshangi részvételéről pedig jövő kedden dönt a NOB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.