Miklós Edit dobogós vágya a téli olimpián nem irreális

Ha jól szerepel a következő hetekben, szerezhet egy ötkarikás pluszkvótát hazánknak.

MTI
2017. 11. 08. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen az éremszerzés Miklós Edit célja a phjongcshangi téli olimpián, s ez egyáltalán nem irreális Stark Márton, az alpesi síelők szövetségi kapitánya szerint.

A szakvezető az M4-en szerdán beszélt többek között a legjobb magyar sízőről, aki november 4-én elutazott az Egyesült Államokba, ott folytatja felkészülését a számára december elején kezdődő szezonra. Stark hangsúlyozta, hogy a szocsi játékokon lesiklásban hetedik sportoló januári súlyos térdsérüléséből teljesen felépült, azon pedig még edzője is meglepődött, hogy a hosszú kihagyás ellenére ott tudták folytatni a munkát, ahol a baleset előtt abbahagyták.

„Pozitív, hogy nem egy mélyebb stádiumból kellett felépíteni a szezonját” – jegyezte meg Stark, hozzátéve, hogy egyedül a „sínapok” számában van lemaradása, de a problémát novemberben próbálják orvosolni.

Miklós Edit visszatérése utáni első versenyeit alaposan megnehezíthette volna a kihagyás miatti visszacsúszása a rangsorban. A kapitány azonban jelezte, találtak egy kisebb hibát a nemzetközi szövetség (FIS) szabályrendszerében, így legerősebb számában, a lesiklásban a FIS a 15. helyre sorolta most a magyar sízőt. Ez azt jelenti, hogy kedvező pozícióból startolhat már az első, Lake Louise-i világkupafutamon is. A szuper-óriásműlesiklással már más a helyzet, ott ugyanis biztosan magas rajtszámot kap majd az elején Miklós Edit.

A februári phjongcshangi téli játékokra három kvótája van jelenleg a szakágnak, a nőknél kettő, míg a férfiaknál egy. Stark jelezte, az indulás alapfeltétele, hogy a versenyző a legjobb 500-ban legyen a világranglistán, így a nőknél Miklós mellett Archam Chiara az induló. A férfiaknál öten is a top 500-ban állnak, s a kapitánynak Kékesi Márton, Nagy Bence, Szöllős Benjámin, Szöllős Barnabás és Samsal Dalibor közül kell majd választania.

A szakvezető megjegyezte azt is, bíznak abban, hogy még egy kvótához juthatnak, ha ugyanis Miklós Edit kiemelkedően tud szerepelni a szezonban, Magyarország bekerülhet a legjobb 15 nemzet közé, s akkor a csapatversenyben is ott lehetnénk a játékokon, ami által egy pluszférfikvótát kapnánk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.