Milák meglepte Cseht, Kenderesit és önmagát is

Késely Ajna: gyakorlásként korosztályos csúcs. Kozma elkedvetleníthetetlen. Ob, második nap.

2017. 11. 09. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Cél az ifjúsági országos csúcs – lőtte be lapunk érdeklődésére a nyitószám előtt Turi György, Késely Ajna edzője. Noha edzésből és tökéletesen teher nélkül úszott, Ajna odatette magát, és nem hogy 8 perc 30 másodpercen belül, de Hosszú Katinka országos csúcsától is szinte látótávolságba került, 8:21,25-öt repesztett 800 gyorson a százhalombattai ob második napján, ez az európai ranglista 3. legjobb ideje. Késely 200 pillangón – amit az 50-en szinte csak bemelegítő „örökös klubváltó” Szilágyi Liliána nyert – már nem is fért fel a dobogóra.

Lehet, hogy Eb-szempontból ugyanígy tét nélküli volt a szintén még csak gimnazista Milák Kristóf remeklése, ugyanis diadalmas csütörtökje után lapunknak elmondta, még nem biztos, hogy elindul idei negyedik világversenyén is, a decemberi dániai rövid pályás Eb-n. De ne szaladjunk ennyire előre! Az egész ob tán legjobban várt döntőjében leiskolázta a szám korábbi világbajnokát, Cseh Lászlót, valamint az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást, akit némi meglepetésre Tekauer Márk még a dobogóról is leszorított (nem hiába mondta lapunknak a vizes vb után Sós Csaba kapitány, hogy három szupersztárunk közül Milák biztosan meghatározó lesz ebben az olimpiai ciklusban). Miután bombameglepetésre az ob-n 10 egyéni számot vállaló Milák még az 50 méteres hátúszást is megnyerte, részletesen is értékelte saját teljesítményét.

– Persze, van bennem fáradtság, de megszoktam, hogy ennyit vállalok egy-egy versenyen, inkább most mentálisan sok egy kicsit. Felszabadító érzés viszont, hogy a hátúszás így sikerült, ösztönösen úsztam. A 100 pillangó döntője után fogadtam Cseh László gratulációját. Hogy az Eb-re megyek-e, azt teljesen rám bízták, el fogom majd dönteni – bizonytalanította el a korábban igennek tűnt választ a délutáni programban négyszer is medencébe ugró, még mindig csak 17 esztendős Milák Kristóf.

Bernek Péter a szerdai három aranyához csütörtökön simán hozzátette a 400 m vegyesét (a világ idei legjobb idejével...), és a 4x100-as BVSC-gyorsváltóval megkaparintott még egy bronzot is.

A Győr – ahol alig két éve van 50-es medence – mindhárom váltószámot nyerte, így Bernek mellett a Kisalföldön edző Jakabos Zsuzsanna is négyszeres rövid pályás bajnok 2017-ben. 100 gyorson Hosszú Katinka távollétében is ugyanaz volt a legjobbak sorrendje. 100 háton Burián Kata, 50 pillén pedig Bordás Beatrix az új bajnok. 100 m mellen Horváth Dávid diadalmaskodott.

Kozma Dominik csütörtökön is tréfarépát ebédelt: egyik éremátadója után azzal cukkolta váltótársát, hogy olyan vastag a combja, hogy nem fér el egyik a másiktól, biztos ezért olyan lassú. De mindenki tudja, őt mikor kell komolyan venni.

Folytatás pénteken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.