Pistorius több mint kétszer annyit lesz börtönben a barátnője lelövéséért

A dél-afrikai bíróság hat évről tizenhárom év öt hónapra súlyosbította az ítéletet.

Arday Attila
2017. 11. 24. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-afrikai bíróság hat évről tizenhárom év öt hónapra emelte az emberölés miatt elítélt Oscar Pistorius börtönbüntetését. Mint az NSO írja, bő egy évvel az ítélethirdetés után az ügyészség perújrafelvételt kért, mivel közleménye szerint a Pistoriusra kiszabott büntetés „sokkolóan enyhe ítélet”, és legalább az országban minimális tizenöt évet szeretett volna. Ennyit nem kapott végül a sportoló, de így is több mint a dupláját kell leülnie a tavaly nyáron kiszabott büntetésnek. 

A hatszoros paralimpiai bajnok sprinter, aki 2012-ben Londonban áttörést elérve az olimpián is rajthoz állhatott műlábakkal, 2013 februárjában négyszer rálőtt barátnőjére, Reeva Steenkampra, aki belehalt sérüléseibe.

A Wikipédia összeállítása szerint első pere 2014. március 3-ától 20-áig tartott. A bírósági tárgyalás során Pistorius nehezen viselte a szembesítést, többször hányt, miközben a patológust hallgatta. Hálószobájában légpuskát, fecskendőt és injekciós tűt találtak.

Thokozile Masipa bíró 2014. szeptember 11-ei ítélete szerint Pistorius nem volt bűnös előre kitervelt emberölésben, gondatlanságból elkövetett emberölésért azonban bűnösnek mondták ki a másnapi tárgyaláson. 2016. augusztus 7-én az olimpikon öngyilkosságot kísérelt meg börtönében, családja szerint még júniusban olyan fenyegetést kaptak, hogy Pistorius megverik és megerőszakolják a börtönben, ha nem fizetnek. 

A 2016-os hatéves ítélet nagy felháborodást váltott ki az országban, mivel szándékos emberölésért Dél-afrikában tizenöt év a minimális büntetési tétel. Több enyhítő körülményt is figyelembe vettek viszont Pistoriusnál, aki azt állította, a barátnőjét betörőnek hitte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.