Plusz négy év, mínusz kétszáz kiló: így indulnak a Dakaron

Ismét részt vesznek Szalay Balázsék a dél-amerikai versenyen, amely január 6-án rajtol, de már ma el kellett indulni.

MN
2017. 11. 22. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év kihagyás után a negyvenedik Dakar-ralin ismét részt vesz a tizenharmadszorra rajtoló Szalay Balázs navigátorával, Bunkoczi Lászlóval. Szerdán már el is búcsúztak a hazai szurkolóktól a Hősök terén, hajójuk pénteken indul Franciaországból Limába.

„Négy év után térünk vissza Dél-Amerikába, vannak még emlékeink, nagyjából tudjuk, mire számíthatunk” – fogalmazott az MTI-nek Bunkoczi László, aki kiemelte, átrendeződött a mezőny, amelyben több mint harminc gyári autó indul majd. Kitért rá, komoly fejlesztést hajtottak végre az autón, amely kétszáz kilóval könnyebb a réginél.

Szalaynak ez lesz a 13. Dakarja – ami Magyarországon rekordnak számít –, Bunkoczi Lászlóval közösen pedig a nyolcadik. Amikor a páros együtt állt rajthoz a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyén, mindig célba ért. Szalay 33 országban versenyzett eddig, s mivel Bolíviában még nem autózott, januárban meglesz neki a 34. is.

A mezőny január 6-án Limából startol, tizennégy szakasz után 20-án az argentínai Córdobában ér célba. Perun, Argentínán és Bolívián; sivatagon és 4000 méter fölötti helyszíneken is áthaladnak.

A verseny eredetileg 1979-től 2007-ig Párizs és Dakar között zajlott, 2008-ban biztonsági okok miatt elmaradt, 2009-től pedig átkerült Dél-Amerikába, de a Dakar-rali nevet a hagyományok miatt megtartották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.