Poén- és sztárparádé az úszó-ob-n, Bernek Péter az abszolút király

200 vegyesen és 400 gyorson nem talált legyőzőre a BVSC munkamániás zsenije, és a 4×200-as gyorsváltóval is nyert.

2017. 11. 08. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint az várható volt, a százhalombattai rövidpályás úszó-ob nyitónapi döntős programjának már az első száma óriási sztárparádét hozott: bizony Kozma Dominik és Bernek Péter BVSC-je, Cseh László és Németh Nándor Egerje, Milák Kristóf Érdje és a Lobanovszkij, Takács Krisztián, Balog Gábor trió Győrje közül az egyiknek le kellett szorulnia a dobogóról: hát Kozmáék voltak azok. A mókamester nem nagyon bánkódott, a kapitány előtt elhaladva Sós Csaba megjegyezte, hogy kicsit feszül rajta a nadrág, mire Kozma rákontrázott: „Eggyel nagyobb is, mint nyáron.” A Győr aztán azonnal megnyerte a nők 4×50-es gyorsváltóját is, az ifjú feleség Jakabos Zsuzsannával – ő az „Iron-receptet” követve edzőjéhez, Petrov Ivánhoz ment feleségül a nyár végén.

Néhány perccel később „sima” 50 méter gyorson aztán ugyanígy ölre menő küzdelem zajlott a másfél órával későbbi döntőbe kerülésért, amely előtt egy perccel hiába ígérte, hogy „elindul a test”, Takács Krisztián és Gyárfás Bence is megelőzte 2, illetve 1 századmásodperccel – Milák Kristóf sem volt túl boldog, hogy nem sokkal többel maradt le a dobogóról.

A női mellúszás középdöntői alatt a vippáholyban a „főnökök” jól kivicceskedték magukat, Sós kapitány például Verrasztó Zoltán gyerekkori barátja és úszóklubvezér pólóját rángatva mutogatta: „ennek az embernek volt Csont a beceneve”.

A 400 méteres férfigyorsúszás döntője szintén nem kis versenyt tartogatott Bernek Péter és a fiatalok – Holló Balázs, Lakatos Dávid, Rasovszky Kristóf, Kalmár Ákos, Milák Kristóf, Márton Richárd és Papp Márk – főszereplésével, végül Bernek „leoktatta” a mezőnyt, Milák megszerezte szerdai második ezüstjét, és Holló Balázs fért fel a dobogó harmadik fokára. 200 méter háton izgalommentesen nyert Telegdy Ádám Balog Gábor és Kovács Benedek előtt, de csak azért, hogy egy perccel később a női 100 méteres hátúszás rajtjához sétáló Verrasztó Evelyn viccesen odaszóljon egykori Európa-bajnok váltótársának, a medenceparti vippáholyban ülő Mutina Ágnesnek: „Közelebb nem tudtál ülni?”, a közelben ülők általános derültségétől kísérve.

Milák Kristóf, Cseh László és Kenderesi Tamás küzdelmét aztán nemcsak a medencetér, de talán egy egész ország lélegzetvisszafojtva várta a 100 méteres pillangóúszás középdöntőjében. Sajnos nem egy futamban úsztak, de ahogyan Milák lehajrázta a nála tizennégy évvel idősebb világbajnokot, az nem volt semmi. Aztán a döntőben megtudjuk, ki mit tud, annál is inkább, mert Tekauer Márk váratlanul mindhárom kedvencnél jobb időt repesztett a középdöntőben.

Verrasztó Evelyn újabb poénnal jelentkezett – no persze csak miután megnyerte a 200 méter vegyest Joó Sára, Késely Ajna és Szilágyi Liliána előtt: „Jobban nyomom, mint tizennyolc évesen” – utalt arra, hogy most, közel a harminchoz is igen-igen élvezetes számára az úszás.

A 200 és az 50 méteres női mellúszás új idei királynője Kenderesi Tamás barátnője, Sebestyén Dalma, 200 méteres férfivegyesúszásban Bernek újabb aranyat nyert, megelőzve a kapitány fiát, Sós Dánielt, Grátz Benjámint és a dobogóról leszoruló Cseh Lászlót. (A kapitány rettenetesen izgult fiáért, a futam végén pedig ököllel csapott a levegőbe, tapsolt és elejtett egy „megmozdult azért” frázist.)

A sajtótribünnel összevont viplelátóról szánkóztak lefelé a vicces beszólások: a 100 méter gyors rajtját szándékosan késleltető Szilágyi Liliánáról például az egyik magas rangú vezető azt mondta, „hiányzik egy kereke, de pont az, amelyik a többit mozgatja”.

A program végén a Kozma-csapat tört borsot tört a Cseh-kvartett orra alá: Bernek Péter „izomból” lehajrázta Holló Balázst, így a 4×200-as gyorsváltóarany a BVSC nyakába került. A nap sztárja egyértelműen Bernek, de nagyon úgy tűnik, Milák sem túlságosan fáradt a három világversenyes nyár után.

Folytatás csütörtökön, az ob második napján.

Férfiak
50m gyors: Takács Krisztián (Győr) 21.93
400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:38.58
200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:50.84
200m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:54.87
4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:28.97
(Lobanovszkij Maxim, Takács Krisztián, Balog Gábor, Gyárfás Bence)
4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:08.59
(Kozma Dominik, Drigán Zoltán, Papp Márk, Bernek Péter)

Nők
50m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 31.29
200m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 2:24.17
200m vegyes: Verrasztó Evelyn (BVSC-Zugló) 2:09.36
4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:42.45
(Gyurinovics Fanni, Pózvai Kiara, Márka Adrienn, Jakabos Zsuzsanna) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.