Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A nők közül csak Serena Williams került a legjobban fizetett sportolók közé

Nem kevesebb mint 27 millió dollárt gyűjtött az idén. Ezzel az 51. helyet foglalja el a top 100-as listán.

Arday Attila
2017. 12. 27. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a Qubit.hu oldal beszámol róla, az amerikai Forbes gazdasági szaklap idén is összeállította a 10 legjobban kereső női sportoló listáját a 2017-es évre. Az elemzés figyelembe veszi a fizetést, a győzelemért és helyezésekért járó pénzdíjakat, a bónuszokat és a szponzori hozzájárulásokat is. Az elemzés a 2016. június 1-től 2017. június 1-ig tartó intervallumot vizsgálja.

Három sportág képviselői kerültek fel a 2017-es listára: a tenisz nyolc sportolót adott, az autósport és a harcművészet egyet-egyet. Érdekesség, hogy 2012 óta először idén fordult elő, hogy csak egy sportoló összbevétele haladta meg a 20 millió dollárt. Részben ennek is köszönhető, hogy a női top 10 teljes bevétele 15 millió dollárral elmarad a tavalyi évtől és több mint 36 millió dollárral 2012-től. A visszaesés főleg annak köszönhető, hogy a vizsgált időszakban az elmúlt évek egyik legsikeresebb sportolója (pénzügyileg mindenképpen), az orosz Marija Sarapova nem szerepel a listán. A 2015–16 közötti időszakban az orosz teniszező még közel 22 millió dollárt keresett, ám a mostani vizsgált időszak jelentős részében a sportoló doppingvétsége miatt nem lépett pályára (15 hónapra függesztették fel), így nem kerülhetett fel a listára. Az ötszörös Grand Slam-győztes nevéhez fűződik egyébként az elmúlt öt év legmagasabb bevétele, a 2015-ös listán 29,7 millió dollárral szerepelt.

Serena Williams, a Nike által egyszerűen csak a világ legjobb sportolójának titulált teniszező nem kevesebb mint 27 millió dollárt gyűjtött az idén,

ami nagyjából 7,15 milliárd forintnak felel meg. Habár ez az összeg most közel 2 millió dollárral kevesebb, mint a tavalyi, az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2017 januárjában az Australian Openen a 23. Grand Slam-győzelmét arató bajnok – aki ezért 3,7 millió ausztrál dollárt, közel 750 millió forintot kapott – már nem is lépett többet pályára 2017-ben, mivel babát várt. A sportoló első gyermeke idén szeptemberben született meg, és most már azt is tudhatjuk, hogy Serena Williams 2018-ban visszatér a pályára mint címvédő, méghozzá éppen az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon.

A teniszező mögött a Qubit.hu megfogalmazása szerint számos szponzor található, mint a Gatorade, az Intel, a JPMorgan Chase vagy a Nike. Testvérével, Venus Williamsszel együtt a National Football League (NFL) történelmébe is beírták már magukat, amikor 2009-ben tulajdonrészt szereztek a Miami Dolphins csapatában, ezzel ők lettek az első afroamerikai női tulajdonosok egy amerikai futballcsapatban.

A 100 legjobban kereső sportoló 2017-es Forbes-listájára a nők közül egyedül Serena Williams tudott felkerülni, az 51. helyet foglalja el. Ezt a listát a labdarúgó C. Ronaldo 93 millió dollárral vezeti, vagyis három és félszer annyit keresett, mint a fiatalabbik Williams. A kosaras LeBron James 86, a labdarúgó 80 millió dollárral került fel a top100-as dobogóra.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.