Az első lépés: egy arany, egy ezüst, egy szomorú Cseh

Nyerni mindig jó, de rossz volt igazi ellenfelek nélkül versenyezni – nyilatkozta Hosszú Katinka.

2017. 12. 13. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt min idegeskedni Cseh László úszását látva a 100 méteres férfi pillangóúszás előfutamában a dániai rövid pályás úszó Európa-bajnokság szerdai nyitónapján. Mert noha „csak” ötödik idővel keveredett tovább, a maga futamát a mezőnyt minden rutinjával kontrollálva, tökéletes benyúlással megnyerte, így lehetett számítani rá, hogy a szám címvédőjeként parádét csinál a délutáni középdöntőben is. Nem így történt. Csehnek sok volt a dupla strapa egy napra, és hiába a mezőny korelnöke és a „huszonötös” Eb-k történetének legeredményesebb úszója, a rutin kevés volt, 11. hellyel kell megelégednie.

– A második ötvenen már nagyon elfáradt a lábam, meg kell nézni, hogy mi nem volt jó – nyilatkozott a medencéből kikászálódva a legenda, aki épp ma ünnepelte (volna) felnőtt világversenyen szerzett első érmének tizenötödik (!) születésnapját.

Nem szeretnénk az ördögöt a falra festeni, de Cseh László nem fog már örökké úszni, és bár az idei nyári úszó-vb után lapunknak lelkesen ígérgette, a hazai közönség arra motiválja, hogy a 2020-as hazai Eb-ig folytassa, azt is hozzátette már akkor, hogy csak addig folytatja, amíg a legjobbakkal fel tudja venni a versenyt. Amit pedig a koppenhágai repülőút előtt mondott a Magyar Nemzetnek, abból felsejlik a nem is oly távoli visszavonulás: ő már most is csak a következő évig lát előre. Ha mindezeket összetesszük, azt látjuk, a tar ikonnak hónapjai vannak hátra a sportágban aktív versenyzőként, nem árt erre felkészülni.

Számára és a szerdán 21. születésnapját betöltött Kenderesi Tamásnak is (szándékosan nem írtunk ünneplést ) marad kozmetikázásra a 200 pillangó, Kenderesi Tamás ugyanis – alig merjük sajtó alá adni – a 46. helyen esett ki, igaz, bronzérmét 200-on szerezte a riói olimpián.

Nem indulhatunk neki az új napnak rossz szájízzel, és bizony van is okunk ünnepelni, Hosszú Katinka ugyanis 11. rövid pályás Eb-aranyát szerezte rettenetesen simán 400 vegyesen úgy, hogy látványosan kiengedett féltávnál. Rekedt hangján – merthogy nemcsak itthon lábadozó férje és edzője beteg, hanem ő is – így nyilatkozott a Magyar Úszószövetség Facebook-oldalán keresztül: – Nem volt annyira inspiráló a sok hiányzó miatt, úgymond rossz volt igazi ellenfelek nélkül versenyezni. – Hozzátette, hogy azért nem elégedetlenkedik az úszása miatt, nyerni mindig jó. A szám másik magyarja csak „kirándul” vegyesen, így is lazán 7. lett, ami jó előjel a 800 gyors csütörtöki döntője előtt, aminek Eb-elsőségét illene megvédenie. Szerelme, Telegdy Ádám viszont eltaktikázta magát a 200 hát előfutamában, le is maradt a döntőről, amibe viszont Földházi Dávid bejutott, 7. lett.

A nap másik magyar érmét Bernek Péter szállította 400 gyorson: már a délelőtt megnyert előfutama után lenyilatkozta, hogy a 400 vegyes idén elsőbbséget élvez, és mivel úgy állították össze a programot a szervezők, ahogy, címvédőként is spórolni fog. Ehhez képest azért simán hozta az ezüstöt, amit elégedetten vett át a Royal Arena pódiumán Gyárfás Tamás európai úszószövetségi potentáttól. Készülhetünk rá, hogy csütörtök este sem éri be kevesebbel – főleg nem a címvédő Verrasztó Dávid távollétében.

Év vége ide vagy oda, az európai mezőny – úgy látszik – a nagymedencés nyári világbajnokság óta sem lassít, és mi sem lazsálhatunk, hiszen egyelőre csak az első nap ment le a „kis-Eb-ből”. Csütörtökön nagy reményeket fűzünk a 200 férfi gyorshoz (Kozma Dominik), a 400 vegyeshez (Bernek Péter, Gyurta Gergely), a 100 női háthoz (Hosszú Katinka) és a 800 női gyorshoz (Kapás Boglárka). 4x50-es férfi gyorsváltónk országos csúccsal 5. lett, de a váltók rövid pályán igen „lutrinak” tűnnek, nem tudni, mi történik csütörtök este a 4x50-es vegyes nemű (mix) vegyesváltóval.

Előfutamok csütörtökön is 9.30-tól, döntős program 17 órától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.