Mélyrepülés van Szegeden, mentáltréner nincs, és nem is kell

A gödörben lévő BL-szereplő sztár kézilabdaklub, a Szeged játékosai hallani sem akarnak pszichológusról.

Arday Attila
2017. 12. 01. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán, azon a szomorú napon, amelyen meghalt Szabó László, a szegediek egykori legendás beállója, a magyar szinten dúsgazdag BL-csapat tovább folytatta rossz sorozatát, és otthon döntetlent játszott a Budakalásszal.

A meccs utáni sajtótájékoztatón Süli Róbert, a Mol-Pick Szeged sajtófőnöke tette fel a kérdést Carlos Pastor edzőnek:

tudják-e egyáltalán ezek a játékosok, hogy Szabó László mezében játszanak?

A magába roskadt Pastor erre sem tudott érdemben felelni, mi pedig csak önmagunkat ismételhetjük: a mai együttesből nyomasztóan hiányoznak a szegedi kötődésű kézilabdázók.

– 2019-ig érvényes Carlos Pastor szerződése, semmiképp sem gondolkodik a klub más szakemberben, tudjuk, hogy jó edző, a tulajdonos (Csányi Sándor) is kitart mellette. De rendet kell tenni – mondta kérdésünkre Süli Róbert. Mint hozzátette, este az edző és a vezetőség is beszélt a játékosokkal, ők pedig több órán át együtt maradtak, hogy átbeszéljék a helyzetet, mert érzik, rossz úton járnak.

Amikor arról beszélgettünk, pszichológus, mentáltréner dolgozik-e a társasággal – ami szerintünk alapkövetelmény egy európai szintű csapatnál –, a sajtófőnök elmondta, ezt a klub felajánlotta a csapatnak, de a játékosok egyöntetűen elutasították.

Az orosházi születésű Balogh Zsolt elmondása szerint azok a játékosok, akiknek mentális szakemberre van szükségük, egyénileg keresnek megoldást. Hozzátette, az edzői stáb alkalmanként külön behív egy-egy játékost, hogy elbeszélgessen vele, de a szavai csak megerősítették bennünk, hogy ezen a téren jelentős elmaradásban van a Szeged.

– Biztos, hogy a hozzáálláson múlik minden – mondta a Szabó László mezével kapcsolatos felvetésünkre a jobbátlövő, aki két héttel a váratlan Barcelona-verés után ezúttal is csapata legjobbja volt hat akciógóllal. – A szezonnak ebben a szakaszában egy-két játékos fejében már ott van, hogy mit hoz a jövő, hol játszik majd, ami rontja a motivációját. Nem szabadna, hogy így legyen, de ez egy tudat alatti folyamat. A Barcelona-meccs után mindenki azt hitte, megfordult a szerencsénk, aztán Kristianstadban kaptunk megint egy pofont, a Budakalász elleni pontvesztés pedig megmagyarázhatatlan. Bár évek óta hasonló szisztémában játszunk, ez más csapatokra is igaz, nem hiszem, hogy a Budakalász azért tudott 35-35-öt játszani velünk, mert kiismert minket. Egy rossz periódusban találkoztunk, és lehet, hogy nem vettük elég komolyan ezt a meccset.

Változások

Mint a héten ismertté vált, Veszprémet elhagyva három évre Szegedre érkezik a horvát vb-ezüstérmes kapus Mirko Alilovic. Mint Szögi Nándor, a szegediek operatív igazgatója a Digisport tévének péntek reggel elmondta, ez a klub életében hatalmas előrelépést jelent, Alilovic első számú kapusnak érkezik. Változást jelenthet az is, hogy a Tisza-partiak brazil légiósa, Petrus nem máshová, mint a Barcelonába tart. Szögi úgy látja, az aktuális nehézségek közepette a klubvezetés türelmes és nem fog kapkodni, de a türelmetlenség egyébként is csak a szurkolók egy részénél jelentkezik. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.