Minden orosz sportoló indulni szeretne a téli olimpián

„OAR” jelzéssel ruháikon vehetnek részt az oroszok, és ha nyernek, az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

MTI
2017. 12. 11. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz sportolók közül kivétel nélkül mindenki indulni szeretne a jövő évi, phjongcshangi téli olimpián, még akkor is, ha csak semleges zászló alatt versenyezhetnek.

„Eddig még senki nem lépett vissza a játékoktól” – mondta hétfőn Szofija Velikaja, aki a sportolókat képviseli az Orosz Olimpiai Bizottságban (OKR).

Hivatalosan kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen születik döntés arról, hogy az orosz versenyzők vállalják-e az indulást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) feltételei szerint.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az OKR-t, ezzel egyben kizárta a februári, phjongcshangi seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés szerepel majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Az olimpiai és világbajnok kardvívó Velikaja hozzátette: a sportolók szeretnék elérni Thomas Bach NOB-elnöknél, hogy töröljék a több mint húsz honfitársukra kiszabott örökös olimpiai eltiltást. Ezt a büntetést a 2014-es szocsi játékok doppingmintáinak újraelemzése után kapták az érintettek.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a dél-koreai Phjongcshangban.

Mind a 25 eltiltott orosz sportoló bírósághoz fordult

A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult mind a 25 orosz sportoló, akit a 2014-es, szocsi téli játékok doppingtesztjeinek felülvizsgálata után örökre kitiltottak az olimpiákról.

A múlt héten még csak huszonkettő volt a létszám, de a CAS hétfői bejelentése szerint a sílövő Olga Zajceva, valamint a sífutó Julija Csekaljova és Anasztaszija Docenko is fellebbezést nyújtott be a szervezethez.

A lausanne-i székhelyű CAS korábbi közlése szerint a döntést még a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpia előtt meghozzák.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november óta 25 orosz versenyzőt - bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt - tiltott el örökre az olimpiai játékoktól, továbbá megsemmisítette szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. Szocsiban az oroszok 33 érmet szereztek, de utólag 11-től már megfosztották őket.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az oroszok phjongcshangi eltiltásáról múlt kedden döntött a NOB, eszerint csak semlegesként, olimpiai zászló alatt lehetnek ott azok a sportolók, akik indulási jogot szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken. Az Orosz Olimpiai Bizottságot ugyanakkor felfüggesztették, ezzel egyben kizárták a dél-koreai seregszemléről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.