Sokkolónak és kegyetlennek tartják az oroszok a NOB döntését

Az orosz médiumokban megszólaló orosz honatyák többsége ellenzi, hogy sportolóik Dél-Koreába utazzanak.

MN
2017. 12. 06. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint megírtuk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) köztes megoldással élt a doppingolt orosz sportolók kapcsán: felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR), de meghívásos alapon a bizonyítottan tiszta sportolóik – és akár csapataik is – részt vehetnek a játékokon a NOB zászlaja alatt, orosz olimpiai sportolók csapatnévvel, győzelmük esetén az olimpiai himnuszt játsszák le. Thomas Bach NOB-elnök elmondta, egy kártékony időszak végére érhetnek, s ez katalizátorként hathat egy még hatékonyabb antidoppingrendszer kiépítésére, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetésével.

A WADA üdvözölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának keddi döntését, Craig Reedie, a WADA elnöke úgy fogalmazott: a NOB átgondolt döntést hozott azzal, hogy megbüntette Oroszországot egy intézményesített manipulációs rendszer kifejlesztéséért. Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) jelentős győzelemként könyvelte el a döntést. „Ez a döntés megerősíti a tiszta sportolók hatalmát és a fair play szellemét. Tovább küzdünk a tiszta sportolókkal az igazságért és a doppingellenes rendszer reformjáért, hogy ilyen államilag támogatott csalás soha többé ne fordulhasson elő” – írják közleményükben.

Az oroszok egyelőre tanácskoznak, ugyanis a jövő keddi oroszországi Olimpiai Gyűlés dönt arról, hogy az orosz sportolók semleges indulóként részt vesznek-e a phjongcshangi téli játékokon. Az orosz médiumokban megszólaló orosz honatyák többsége amellett foglalt állást, hogy a sportolók ne utazzanak el Dél-Koreába.

„Az orosz sportolók totális üldöztetésének célja Oroszország és az egész népünk megalázása. Minden mai, elképzelhetetlenül kegyetlen döntés ennek a politikának a része” – mondta Ivan Melnyikov, a duma alelnöke. Jelena Vjalbe, az orosz sífutók szövetségének elnöke úgy vélekedett, minden sportolónak magának kell eldöntenie, hogy elutazik-e Phjongcshangba. Vjalbe bevallotta, hogy „sokkolta” a NOB döntése.

Míg az orosz politikusok egyöntetűen elítélik a büntetést, s annak mértékét, addig az orosz sajtóban és sportvilágban már megoszlanak a vélemények. „Az orosz kormánynak nincs formális eszköze arra, hogy hatást gyakoroljon azokra a sportolókra, akik semleges zászló alatt akarnak szerepelni. Tekintettel arra, hogy a sporttörténetben nem kevés példa volt arra, hogy sportolók semleges zászló alatt szerepeltek, az orosz hatóságok aligha fogják ebben megakadályozni saját állampolgáraikat, mert ez bírósági ügyeket és újabb nemzetközi botrányt vonhat maga után” – mondta az RBK-nak Tyimur Hutov, az MBS Law Firm ügyvédi iroda vezetője.

A szerdán közölt sajtónyilatkozatok szerint az orosz sportvilág nagyjai között nincs egyetértés abban a kérdésben, hogy a nemzeti büszkeséget kell-e előnyben részesíteni, avagy azt, hogy az olimpia a sportolói pályafutás csúcsa, amitől nem szabad megfosztani a „tiszta” sportolókat, és akikről zászló és himnusz nélkül is tudja mindenki, hogy kit képviselnek. Egyébként többen is úgy vélekedtek, hogy a NOB döntése politikai indítékú volt, és rámutattak, hogy az éppen az orosz elnökválasztás előtt történt.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes arról beszélt az M4-en, hogy nem váratlan és nem meglepő az ítélet. „Ez a büntetés azt próbálja hangsúlyozni, hogy mivel ez kifejezetten az olimpia ellen irányuló, rendszerszintű csalás és manipuláció volt, amely vélhetően központilag volt irányítva, ezért akinek a neve bármilyen szinten összefüggésbe hozható ezzel a csalással – s itt elsősorban a szocsi téli olimpiára gondolok –, semmilyen szinten ne léphessen porondra Phjongcshangban” – fogalmazott Tiszeker.

A paralimpikonok helyzete még bizonytalan

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) december 22-én dönt arról, hogy indulhatnak-e orosz sportolók a március 9-én kezdődő phjongcshangi téli paralimpián. Az orosz paralimpikonok – ép társaikkal ellentétben – nem indulhattak a tavalyi, riói játékokon, s az Orosz Paralimpiai Bizottság azóta fel van függesztve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.