Több mint kétszáz orosz sportoló indul a jövő évi téli olimpián

A NOB-szankciókkal szembeni jogi lépéseket közben megteszi az orosz sportszervezet.

MN
2017. 12. 12. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai bizottságuk felfüggesztése dacára kétszáznál is több orosz sportoló indul a 2018-as téli olimpián, amelyet február 9-e és 25-e között rendeznek meg a dél-koreai Phjongcshangban, írja az MTI.

A moszkvai döntést bejelentő Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke azután nyilatkozott erről, hogy a részvételről szóló egyhangú határozat kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen megszületett.

„Potenciálisan több mint kétszáz sportolónk van olyan helyzetben, hogy kvalifikáljon a téli játékokra” – jelentette ki Zsukov, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Oroszországot sújtó döntése „unfair”. Mint mondta, az orosz sportolók indulásáról hozott határozatuk nem jelenti azt, hogy Moszkva „feladja a jogi fellépést a NOB-szankciókkal szemben”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt heti határozata szerint az orosz sportolók csak semleges zászló alatt versenyezhetnek Phjongcshangban. Zsukov úgy fogalmazott, támogatják azokat a versenyzőket, akik indulni szeretnének. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a bejelentés után azt mondta: a Kreml támogatja az OKR döntését. Vlagyimir Putyin államfő már múlt szerdán kijelentette: nem akadályozzák meg egyetlen orosz sportoló esetében sem, hogy elinduljon az olimpián.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden függesztette fel az OKR-t, ezzel egyben kizárta a phjongcshangi seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az oroszok indulását. Egyben felfüggesztette Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vitalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi világbajnokság főszervezőjét.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés szerepel majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.