Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Hosszabbítás után jutottak döntőbe a svédek a férfi kézilabda-Eb-n

A dánok egyszer sem vezettek a hetven perc során. A svédek vasárnap a spanyolok ellen vívják a döntőt.

MTI
2018. 01. 26. 21:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország válogatottja hosszabbítás után egy góllal legyőzte az olimpiai címvédő Dánia csapatát a horvátországi férfi kézilabda-Európa-bajnokság pénteki, második elődöntőjében. A svédeket komoly veszteség érte, ugyanis legeredményesebb játékosuk, Albin Lagergren agyrázkódás miatt nem léphetett pályára, helyette Andreas Cederholm került a keretbe.

Kiválóan kezdte a találkozót Svédország – amely a 21. percben már öt góllal vezetett –, így az esélyesebbnek tartott dánoknak futniuk kellett az eredmény után. Ez Mikkel Hansen vezérletével olyan jól sikerült az olimpiai bajnoknak, hogy a szünetig két gólra fölzárkózott.

A dánok 4-1-es sorozattal zárták az első félidőt, majd 1-4-es szériával kezdték a másodikat, és – mint kiélezett helyzetben szinte mindig – továbbra is Mikkel Hansentől várták a gólokat. A folytatásban is változatos, hullámzó volt a játék, a dánok az utolsó negyedórában ismét fölzárkóztak, ám a hajrában újra a svédek voltak pontosabbak, és két perccel a vége előtt három góllal vezettek.

Előnyüket azonban nem tudták megtartani, és Lasse Svan utolsó másodpercben dobott góljával hosszabbításra mentette a skandináv rangadót Dánia együttese, amely a csoportkörben hét góllal legyőzte a magyar válogatottat.

A ráadás második öt percében ismét elléptek kettővel a svédek, és ezúttal meg is őrizték az előnyüket. A dánok egyszer sem vezettek a hetven perc során.

Mikkel Hansen lett a mezőny legeredményesebb játékosa, aki 17 lövésből 12-t értékesített. Csapattársa, Rasmus Lauge Schmidt 15 lövésből 11 gólt szerzett. A győztes csapatban Mattias Zachrisson nyolc találatig jutott.

A svédek a sportág első öt Európa-bajnoksága közül négyet megnyertek, de 2002 után most jutottak el ismét a döntőig. A spanyolok elleni, vasárnapi finálé egyben világbajnoki selejtező lesz, ugyanis a győztes kijut a jövő januári, német–dán közös rendezésű vb-re.

Elődöntő:

Svédország–Dánia 35-34 (16-14, 28-28, 31-30) – hosszabbítás után

Korábban:

Spanyolország–Franciaország 27-23 (15-9)

Az 5. helyért:

Horvátország–Csehország 28-27 (16-10)

A vasárnapi program (Zágráb):

A 3. helyért: Franciaország–Dánia 18.00

Döntő: Spanyolország–Svédország 20.30

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.