Csúszik az öttusa vb uszodája? Kínos pillanatok a sajtótájékoztatón

Alig több mint egy év múlva a Kerepesi úton kellene vízbe csobbanniuk a sportolóknak, az illetékesek egymástól várnak megerősítést.

Radványi Benedek
2018. 03. 12. 15:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy a budapesti Kincsem Parkban világbajnokságot rendezünk, nem egyedi eset, Fábián László, valamint a férfi csapatunk itt lett világbajnok 1989-ben. Akkor a lovaglás volt az utolsó szám, s csak az zajlott a Kerepesi út mellett, 2019-ben viszont mind az öt tusát itt bonyolítanák le.

 

Ehhez a lovaglás, valamint a futásból és a lövészetből álló kombináció helyszíne adott, a vívás a Nemzeti Lovas Színház sátrában lesz, ám az uszoda még csak látványterveken létezik – pedig a helyszínen létesülő Nemzeti Öttusa Központ részeként előbb-utóbb így is, úgy is felépül az impozáns, kör alakú létesítmény, benne a 33 méteres medencével.

Ám a 2019 júniusában esedékes vb terveit bemutató hétfői sajtótájékoztatón Pálvölgyi Miklós, a magyar szövetség (MÖSZ) projektmenedzsere azt mondta, ő csak reméli, hogy elkészül az uszoda.

– Isten és az Emmi, valamint az NFM és az NGM kezében vagyunk,

nem tudom megmondani, mi fog jövőre elkészülni – fogalmazott a kormányzati szervekre (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium) utalva.

A kissé kínos helyzetben Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója igyekezett megnyugtatni az illetékeseket:

– Az uszodának el kell készülnie, itt az emmis kollégára sandítok

– mondta. (A kollégát az asztal közepénél ülve bizonyára kellemetlen pillanatokat átélő Stocker Miklós sportkapcsolati főosztályvezető testesítette meg.)

Az ügy tisztázásáért Pécsi Istvánhoz fordultunk, aki készségesen megmutatta a terveket, majd egyértelműsítette, hogy állami beruházás lesz, ami miatt kicsit bonyolult a helyzet, de szerinte novemberben megkezdődhet az építkezés.

Mi tesszük hozzá: az áprilisi választások után bizonyára tisztul a kép. Egyébként a téma további pikantériája, hogy a legutóbbi, 2008-as budapesti vb-n

megrepedt a Népstadion melletti mobilmedence fala, elfolyt belőle a víz,

s a tűzoltóknak kellett kisegíteniük a rendezőket.

De hogy a sportolói oldalról is szó essék: egyik élversenyzőnk, az éppen 27. születésnapját ünneplő Kovács Sarolta idén és jövőre is a minta szerint haladna, hiszen 2016-ban egyéniben és csapatban, 2017-ben pedig csapatban nyert vb-t. – Remélem, ezt a sorozatot tudjuk tartani, de a 2019-es világbajnokság azért is fontos, mert

ez lesz az első verseny, amelyről ki lehet jutni a tokiói olimpiára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.