Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Märcz: Nem lesz számolgatás, el akarjuk kerülni a szerbeket

Felforgatott válogatottal, tétmérkőzések özönével készül a férfivízilabda-válogatott a nyári Eb-re, ahol kulcsfeladat lesz a bombaerős olaszok legyőzése.

2018. 03. 08. 8:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai bronzérmes olasz válogatott lesz a legnagyobb ellenfele hazánk válogatottjának a nyári barcelonai vízilabda-Európa-bajnokságon.

A sorsoláson ott járt a szövetségi kapitány Märcz Tamás is, aki csütörtök reggel az M4-nek adott hosszabb helyzetértékelést.

– Hasonló a helyzet a legutóbbi világbajnoksághoz, ami tavaly volt Budapesten, ahol szintén csoportellenfelünk volt Olaszország, és akkor azt mondtuk, hogy sokat számít a csoportelsőség

– tette egyértelművé a szakvezető azt, hogy előfordulhat-e „taktikázás” a torna kezdeti fázisában: a magyar válogatott célja már csak azért is a csoportszakasz megnyerése, mert ezzel könnyebb ágra lehet kerülni, a csoport második helyezettjének várhatóan a szerbeken (a kapitány szerint a mezőny „egyik legerősebbjén”) keresztül vezet az út a negyeddöntőből az elődöntőbe. Közben viszont az is igaz, hogy az olaszok sokat erősödtek az elmúlt időszakban, személyében tehát a legerősebb második kalapos nemzet lett az ellenfelünk.

Magyarország emberemlékezet óta nem nyert Eb-t, legutóbb még Märcz is ott volt a vízben, még a Kemény-korszak hajnalán, 1999-ben. Ezen óriási szünetnek a kapitány szerint az az oka, hogy egy kontinensviadal teljesen ugyanolyan erősségű, mint egy vb vagy egy olimpia, ráadásul például a német válogatott két klubja révén tempósan zárkózik az élmezőnyhöz az öreg kontinensen, úgyhogy Németország legyőzése sem lesz nagyon egyszerű, csak a grúzok verését borítékolhatjuk előre.

A mieinkre rátérve azt mondta, teljesen más csapattal állunk ki, mint a tavalyi vizes világbajnokságon. – Egy épülési fázisban vagyunk, aminek a vége az olimpia kell, hogy legyen. Biztos, hogy lesznek akadályok és nehézségek ezen az úton, de a tradícióknak megpróbálunk megfelelni.

A felkészülés jegyében idén a Világligán kívül részt vesz a válogatott egy új, pénzdíjas sorozaton, az Európa-kupán is, ami nagy lehetőséget biztosít sok-sok (15-20) tétmérkőzés lejátszására,

s ki is derülhetnek olyan dolgok, amelyeknek nem a májusi közvetlen Eb-felkészülés során kell kiderülniük.

Amit aktuálisan a válogatott háza tájáról még tudni érdemes, hogy nem tagja a Hollandia elleni Világliga-mérkőzésre készülő keretnek, de ezt a kapitány a játékossal megbeszélte, és természetesen csak eseti mellőzésről van szó. Ráadásul Märcz azt is meg szeretné nézni most, hogy hogyan működik a csapat nélküle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.