Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Törött csontokkal is vállalnák a meccset a magyar válogatott játékosai

Enyhén szólva nem küzd motivációs gondokkal a férfipólócsapat. Jön az Európa Kupa szuperdöntője.

Gabay Balázs
2018. 04. 04. 6:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kissé sarkítva szinte egyetemi válogatottnak tartott edzést a Komjádi uszodában kedden ebédidőben Märcz Tamás, annyi fiatal pólós tempózott a vízben. A szövetségi kapitány a tavalyi vb-ezüstérmes csapatból hat játékost is kénytelen nélkülözni: az „aggastyánok” (Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hosnyánszky Norbert) távolmaradása érthető, és Hárai Balázs idén nem kíván szerepelni a válogatottban, míg Erdélyi Balázs sérült. Hárairól a közeljövőben nyilatkozik arról, csobban-e még valaha a nemzeti csapatban, melyet Märcz a tavaly életre hívott Európa Kupa hétvégi, nyolccsapatos rijekai szuperdöntőjére készít fel épp. Csütörtökön a görögök, pénteken az olaszok, szombaton a spanyolok várnak ránk, majd jöhetnek a helyosztók.

Hárai hiánya kapcsán arról érdeklődtünk Bedő Krisztiánnál, milyen érzés megpróbálni pótolni olyan csillagokat, mint az olimpia után visszavonult Kis Gábor vagy Hárai Balázs. – Természetes, hogy nagy a tolongás a posztért, amikor két ilyen világklasszis nem áll rendelkezésre. Mezei Tamás és én is szeretnénk első számúak lenni, de mások is ugyanezt szeretnék, komoly a verseny – véli az egriek szőke óriása. Bedő a 2013-as világbajnok csapatban második számú center volt Hárai mögött, most neki kell vinni a prímet.

A cikk elején emlegetett csikók „egyike” a 19 éves Vadovics Viktor, akit korosztálya egyik legnagyobb ígéreteként tartanak számon. Rajta kívül négy 22 év alatti játékos is akad a keretben. Az ifjúsági világbajnok egyedül ücsörgött a lelátón, mikor magunkhoz szólítottuk a sajtófélórán, pedig lehet, hogy az új Madaras Norbertet tisztelhetjük benne. – Abszolút jól érzem magam, nincs nyomás rajtunk, fiatalokon az idős játékosok részéről, próbálunk felzárkózni hozzájuk. Fantasztikus, hogy ilyen sztárokkal játszhat együtt az ember – bókolt csapattársainak a szélső, aki a januári, spanyolok elleni Világliga-találkozón mutatkozott be a nagyok között.

Bár hívta az összes magyar élklub, maradt Miskolcon, ahol jövőre az egyetemre is beiratkozna. Ennyire előre azonban még nem, sőt nyárig se akart tekinteni. – Nem tudom, bekerülök-e az Eb-keretbe, de nekem most nem is erre kell összpontosítanom. A csütörtöki, görögök elleni meccsre készülök, majd a többire Rijekában. Aztán pedig megyek vissza Miskolcra, ahol legalább a tavalyi ötödik helyet meg akarjuk ismételni. 

A kapitány a ferencvárosi Sedlmayer Tamást és a BVSC-s Kovács Pétert is hívta volna, de az Európa Kupára hónapokkal ezelőtt le kellett adni a keretet. Lapunknak kifejtette, egyelőre Angyal Dániel utazása is kétséges, ugyanis lázasan edzett kedden. Ennek ellenére minden meccset meg akarnak nyerni a szuperdöntőben is.

– Hogy milyen a motivációs szint a csapatban, arra példa, hogy az ujjtöréssel küszködő Erdélyi Balázs és az orrtörésből gyógyuló Német Toni is az mondta, hogy ha nagyon kell, törött porcikákkal is eljönnek

– ecsetelte.

A fiatalítást nem tartja nehézségnek, de kétségtelenül szükség lesz új taktikai húzásokra, hogy tartani tudjuk a lépést a világelittel. – Egy-két sztárjátékos kivált tavaly óta, erről nem én döntöttem. Az argentin válogatottnak se könnyű Messi nélkül, ahogy azt a spanyolok elleni 6-1-es zakó is mutatja. Rajtunk kívül csak Montenegró kezdett fiatalításba, a többi rivális keretében nem volt nagy változás. A folyamatot már tavaly elkezdtük volna, ha nincs a hazai vb. Reményeim szerint előbb-utóbb kinövi magát sok Varga Dumi, akik közül lehet majd válogatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.