Szerb tenyeres, magyar fonák

Györe László sikerétől hangos a teniszszaksajtó. A 23 éves, Laslo Djere néven anyakönyvezett vajdasági játékos diadalmaskodott az elmúlt hétvégén egy riói ATP 500-as versenyen. Györe tündöklése nem előzmények nélkül való: tavalyelőtt az elődöntőig menetelt a budapesti tornán a magyar közönség előtt, 2012-ben pedig ő győzött az Orange Bowlon, amelyet korábban Ivan Lendl, John McEnroe és Roger Federer nyert meg. A történet nekünk mégsem végződik happy enddel. Djere döntött: Szerbia színei­ben, a világelső Novak Djokovics mellett versenyez a Davis-kupában.

2019. 02. 26. 7:06
ATP 500 - Rio Open - Final
Zenta szülötte boldogan ünnepelte élete első tornagyőzelmét Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vajdasági Zenta szülötte, Györe László az elmúlt hétvégén pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét aratta az 1,93 millió dollár összdíjazású tenisztornán Rio de Janeiróban.

A 23 éves játékos érdemeit nem kisebbíti, hogy nem jutott a legjobb négy közé egyetlen kiemelt játékos sem, és az elődöntőben nem állt ki az ellenfele.

Zenta szülötte boldogan ünnepelte élete első tornagyőzelmét
Fotó: Reuters

Magyar teniszező Taróczy Balázs óta nem járt hasonló magasságokban. Fucsovics tavaly Genfben ATP 250-es besorolású versenyt nyert, Györe Rióban egy 500-as kategóriájú viadalon diadalmaskodott, és ennek köszönhetően a 37. helyig repült előre a világranglistán. Fucsovics jelenleg két hellyel előzi meg Györét.

Rióban ATP 500-as tenisztornát nyerni önmagában megsüvegelendő teljesítmény, Györe mégsem csak a sportteljesítménnyel robbant be a köztudatba. A 18 éves kanadai Auger-Aliassime elleni 6:3, 7:5 arányú győzelme után meghatottan megindító beszédet tartott, amelyben rákban elhunyt szüleinek ajánlotta sikerét. Édesapja, Györe Csaba két hónapja halt meg, édesanyját 17 évesen veszítette el, nekik ajánlotta a mostani sikerét.

A szorgalmas vajdasági fiatalember 2012-ben a fiatalok között is letette a névjegyét, megnyerte az Orange Bowlt, amelyen korábban Ivan Lendl, John McEnroe és diadalmaskodott, a fiatalok versenyei közül a Grand Slam-tornák után ennek a legnagyobb az értéke.

Zenta büszkeségét legutóbb 2017-ben a Nemzeti Edzésközpontban rendezett Gazprom Hungarian Open versenyen láthatta a magyar közönség. Györe egészen az elődöntőig menetelt, legyőzte többek között a szerb Viktor Troickit és a spanyol Fernando Verdascót.

Különös, ám annál egyszerűbb oka van annak, hogy miért nem láthatjuk őt a magyar Davis-kupa-csapatban. Györe a szerbeket választotta, évek óta Laslo Djere néven versenyez.

– A magyar szövetség részéről voltak puhatolózó tárgyalások, szerettük volna, ha Györe László a magyar Davis-kupa csapatot erősíti. Ő azonban a szerbeket választotta, és ez a döntése végleges.

A sorozat szigorú szabályai szerint az országváltás nem megengedett: egy játékos pályafutása során csak egy nemzet színeiben szerepelhet a Davis-kupában – tájékoztatta lapunkat Köves Gábor, a magyar Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya. Györe László a világelső Novak Djokovics mellett játszik a szerb Davis-kupa csapatban.

Nálunk egyszer talán visszatérhet, Laslo Djere nem jön szóba. Ő Szerbiát választotta. Véglegesen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.