Japán fellélegzett, Debrecen révbe ért

A Nemzetközi Korcsolyázószövetség döntéshozói a vb előtt kijelölték a 2020-as rövid pályás gyorskorcsolya Eb házigazdáját, és eszerint jövőre Debrecen rendezheti meg a kontinensbajnokságot.

2019. 03. 20. 12:11
TTH Ivett
Kangnung, 2018. február 23. Tóth Ivett bemutatja kûrjét a nõi mûkorcsolyázók versenyében a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 23-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tokiótól mindössze harminc kilométerre fekvő Szaitama az 1,2 millió fős lakosságával még éppen befér Japán tíz legnépesebb városa közé, és nagy múltra nem tekinthet vissza: három település összevonásával 2001-ben kapta meg a nevét, hivatalosan ekkor alapították. Így nem kis bravúr a városvezetéstől, hogy már egy férfikosárlabda-vb-t (2006) és két műkorcsolya-világbajnokságot is tető alá hozott, 2014 után mától újra itt lépnek jégre a földkerekség legjobbjai a vb-érmekért.

Az persze érthető, hogy Japánban népszerű a sportág, hiszen a legutóbbi két olimpián a férfiak versenyét Hanju Juzuru nyerte, és kedden az egész ország fellélegzett, amikor a 24 éves sportoló sajtótájékoztatóján bejelentette, hosszú kihagyása után tökéletes állapotban érzi magát. Hanjúnak év végi bokasérülése miatt a Grand Prix-döntőt és hazája bajnokságát is ki kellett hagynia.

A vb-n 43 ország versenyzői vesznek rész, a magyar színeket a nőknél Tóth Ivett (képünkön), jégtáncban pedig a Janovszkaja Anna, Lukács Ádám duó képviseli. A húszéves Tóth már az ötödik világbajnokságán szerepel, az eddigi legjobb eredménye a 2017-es 20. hely. A tavalyi olimpián a 23. helyen zárt, de az AC/DC zenéjére előadott egyedi produkciójával – szöges övben, bőrmellényben korcsolyázva – hatalmas rajongótáborra tett szert. Jégtánckettősünk második világbajnoksága előtt áll, és a tavalyi 27. helye után mindenképpen javítani szeretne. Lukácsék célja, hogy a ritmustáncban bekerüljenek a legjobb húszba, és akkor a kűrjüket is bemutathatnák.

A Nemzetközi Korcsolyázószövetség döntéshozói a vb előtt kijelölték a 2020-as rövid pályás gyorskorcsolya Eb házigazdáját, és eszerint jövőre Debrecen rendezheti meg a kontinensbajnokságot. Az Eb-nek január 24. és 26. között a Főnix Csarnok ad otthont, ahol 2013-ban világbajnokságot rendeztünk. A magyar válogatott januárban a hollandiai Dordrechtben lebonyolított Eb-n négy arannyal, négy ezüsttel és egy bronzzal az éremtábla első helyén végzett. Liu Shaolin Sándor összetettben és 1500 méteren, Liu Shaoang 500 méteren, valamint olimpiai bajnok férfiváltónk is címvédőként indulhat jövőre a cívisvárosban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.