Márton Anita hozta a bronzérmet

Világbajnoknőnk sikeres visszatérésének, harmadik helyének örülhetünk, annál inkább fájhat a szívünk Kozák Lucáért, aki talán élete lehetőségéről maradt le a 60 méteres gátfutásban.

Munkatársunktól
2019. 03. 04. 12:24
MÁRTON Anita
Súlylökőnk teljesítette a kitűzött célt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márton Anita, ahogy eltervezte, az idei legjobbját dobta, s ahogy gondolta, az elég lett az éremszerzéshez női súlylökésben. Világbajnoknőnk sikeres visszatérésének, harmadik helyének örülhetünk, annál inkább fájhat a szívünk Kozák Lucáért, aki talán élete lehetőségéről maradt le a 60 méteres gátfutásban a Glasgow-ban tegnap véget ért fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon.

Márton Anita stabil sorozatot dobott, harmadikra érte el a legjobbját, a 19 métert. Amikor eldőlt, hogy harmadik lesz, tapssal viszonozta a közönség ünneplését, majd kisebb fintort vágott. Nyilvánvaló, hogy miért. A számot – meglepetésre – a bolgár Radoslava Mavrodieva nyerte 19,12 méterrel, mindössze egy centiméterrel megelőzve a német Christina Schwanitzot­. Olimpiai bronzérmesünk sérülése előtt közepes formában is simán megnyerte volna az Eb-t, hiszen 19,87 méter az egyéni legjobbja, tavaly a fedett pályás világbajnokságon pedig 19,62-vel győzött.

Súlylökőnk teljesítette a kitűzött célt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Sokkal jobban ment ma a versenyzés, mint a pénteki selejtezőben. Amiért jöttem, azt sikerült megcsinálnom, hiszen elértem a tizenkilenc métert, és érmet szereztem. Mégis maradt egy kis hiányérzetem, technikai­lag még nem vagyok teljesen stabil. Az érem erőt ad a további munkához, újabb alapozás vár rám, majd a nyári szezon, s szeptemberben a világbajnokság Dohában – összegzett a békéscsabai atléta.

Sérülés után szépen csillog a bronz, ám a nap magyar hőse – lehetett volna. A 22 éves debreceni sportoló Siska Xénia 34 éves rekordját (8,00 mp) megdöntve, 7,97 másodperces országos csúccsal, a legjobb idővel jutott be a 60 méteres gátfutás döntőjébe, amelyben mégsem állhatott rajthoz. A befutó után egy szerencsétlen mozdulat következtében a jobb bokája megbicsaklott, s hiába látták el azonnal, néhány órával később a Magyar Atlétikai Szövetség azt közölte, a sérülése – bokaszalag-szakadás gyanúja – nem teszi lehetővé, hogy elinduljon a döntőben.

– Peches baleset, de történt már hasonló sprinterekkel. Délután, amikor sétálni sem tudtam, sajnos már biztos voltam benne, hogy ebből nem lesz döntő. Már helyre tettem magamban a dolgot, a pozitív oldalának, az országos csúcsnak igyekszem örülni – nyilatkozta Kozák Luca.

Így is volt magyar a fináléban: Kerekes Gréta 8.03 mp-cel ötödik lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.