Marozsán hollywoodi estéje

Hollywoodi történet volt, ezt maga az érintett, a szülőhazájában a szerettei előtt a női Bajnokok Ligája-döntőben gólt szerző Marozsán Dzsenifer mondta. A magyar származású német válogatott középpályás már az ötödik percben betalált, ezt követte még három lyoni gól a Barcelona kapujában, a katalánok erejéből csak szépítésre futotta. A Lyon sorozatban a negyedik, Marozsán Dzsenifer pályafutása negyedik BL-győzelmét könyvelte el a Groupama Arénában. Pazar — és nekünk, magyaroknak érzelmes — meccs volt az első Magyarországon rendezett BL-döntő, főleg az első félideje.

2019. 05. 20. 7:18
null
Honfitársnőnk, a világ egyik legjobb női futballistája a serleggel a kezében ünnepel Fotó: MTI/Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még egy-két Philippe Coutinho-mez is előkerült az utcai árusoknál, ez alapján azt is hihettük, hogy a Barcelona férficsapata látogatott el Magyarországra. Az elmúlt hétvégén a nők vették birtokukba a Ferencváros stadionját, de Csányi Sándor MLSZ-elnök és Orbán Viktor miniszterelnök minden követ megmozgatott, hogy egyszer (akár Coutinho…) is fellépjen Budapesten: a női Bajnokok Ligája-döntő napján a karmelita kolostorban folytattak megbeszélést az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökével, Aleksander Ceferinnel. A miniszterelnök örömmel újságolta, hogy hamarosan férfi BL- vagy El-döntőt is lehet rendezni Magyarországon, novemberben elkészül a Puskás Aréna.

Még nem tudni, hogy mennyire volt hatékony a magyar lobbi, de a női BL-döntő lebonyolítása remek referencia. Minden úgy történt, ahogy a férfiaknál: látványos megnyitóünnepség, hibátlan rendezés, még a Jimmy Jumpra emlékeztető, pályára rohanó félnótás sem piszkított bele az összképbe.

Az igazán fontos dolgok már az első félidőben, szűk 25 perc alatt eldőltek: az ötödik és a harmincadik perc között négy gólt szerzett a Lyon, az elsőt a magyar származású Marozsán Dzsenifer. Fel is zúgott a lelátón a „ria, ria, Hungária”, a negyedik BL-döntőjén először eredményes német válogatott középpályás utóbb így fogalmazott. „Olyan volt, mint egy hollywoodi film: már az ötödik percben ott álltam a kapu előtt, és ünnepelhettem. Gyönyörű pillanat volt, nagyon örülök neki. Egy döntőben mindenki gólt szeretne rúgni, nekem pedig úgy sikerült, hogy alig kellett várni rá.” Ada Hegerbergnek is sikerült, egymás után háromszor, a norvég aranylabdás klasszikus mesterhármast ért el bő negyedóra alatt. A szünet után visszavett a tempóból a címvédő, egy perccel a lefújás előtt Asisat Oshoala szépített.

Honfitársnőnk, a világ egyik legjobb női futballistája a serleggel a kezében ünnepel
Fotó: MTI/Czagány Balázs

„Szívből jövő gesztust tett nekem a csapatkapitány. Azt mondta, hogy ha már én itthon vagyok, akkor én vigyem a trófeát a csapathoz. Így is lett. Örökre a szívemben marad ez az ünneplés.” A szabolcsi Bököny községben felcseperedett labdarúgó – aki 70 jegyet szerzett a szeretteinek, hogy a helyszínen láthassák élete egyik legfontosabb mérkőzésén – könnyekig meghatódott az M4 Sport kamerája előtt, büszkén mutatta a cipőjét, amelyen magyar zászló virít. Később elmondta, természetesen hatalmas büszkeség a számára, hogy a BEK/BL-trófeák tekintetében megelőzte a zseniális Puskás Ferencet, s ki tudja, akár még nyerhet egyet-kettőt, ezzel beérné példaképét, az ötszörös BL-győztes Cristiano Ronaldót. A kora alapján erre minden esélye megvan, a németek olimpiai bajnoka még csak 27 éves.

Budapest tökéletesen teljesítette a vizsgafeladatát, s ha csak ezen múlna, hamarosan férfi BL- vagy El-döntő is lehet a Puskás Arénában.

Még Messi is eljuthat a magyar fővárosba, viszont Asisat Oshoala-mezeket nem látunk majd a Stefánia úton.

Pedig láthattuk, szépen fejlődik a női futball.

Női Bajnokok Ligája, döntő: Olympique Lyon–Barcelona 4-1 (4-0), Groupama Aréna, 19 847 néző, vezette: Pusztovojtova (orosz). Gólszerzők: Marozsán (5.), Hegerberg (14., 19., 30.), illetve Oshoala (89.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.