Nem Bernd Storck lesz Dárdai Pál utódja

Szerdán jelentette be a belga első osztályban szereplő Mouscron, hogy távozik a csapat éléről a tavaly szeptemberben szerződtetett Bernd Storck. A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya a hat forduló után pont nélkül utolsóként álló csapatot nagy bravúrral bent tartotta a belga első osztályban, a tizenhat csapatos alapszakaszt a tizedik helyen fejezte be a Mouscron. Storck teljesítette az elvárást, a szezon végén távozik, de nem Berlin felé veszi az irányt.

2019. 05. 10. 15:06
null
A német edző eredményesen dolgozott Belgiumban Fotó: VIRGINIE LEFOUR Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernd Storck szereti a kihívásokat: 2015. szeptember 4-én Románia ellen mutatkozott be a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, tavaly pedig a kilátástalan helyzetben levő belga Royal Excel Mouscron állásajánlatát fogadta el.

A belga kiscsapat hat forduló után pont nélkül az utolsó helyen állt a Jupiler League-ben, Storck feladata volt bent tartani az első osztályban a szezonrajtnál beragadt alakulatot.

A német edző eredményesen dolgozott Belgiumban
Fotó: Europress/AFP

A korábbi magyar kapitány teljesítette azt, amit vállalt: 33 forduló alatt a középmezőnybe vezette a Mouscront, amely 13 győzelem és 8 döntetlen mellett 12 vereséggel zárta a bajnokság alapszakaszát. Storck a 16 csapatos belga bajnokság 10. helyére hozta fel a csapatot.

Az 56 éves tréner mégsem ül a babérjain, a biztos munka és megbecsültség helyett váltani akar, ezért kezdeményezte, hogy a szerződésében levő egyéves hosszabbítást tartalmazó opciót ne érvényesítsék.

A csapata számára „tét nélküli” alsóházi rájátszás után távozik a Mouscrontól.

„Jó hangulatban váltunk el, egyik fél sem haragszik a másikra. Én teljesítettem azt, amiért szerződtettek, bent tartottam a Mouscront a belga élvonalban. Nem egyszeri eset a labdarúgásban, hogy egy futballista vagy edző úgy érzi, új lehetőséget kell megragadnia. Az én karrie­remben döntő tényező volt, hogy bebizonyítsam, nemcsak szövetségi kapitányként számíthatnak rám, hanem klubedzőként is megállom a helyem” – mondta lapunknak a magyar válogatott éléről 2017 novemberében távozó német szakember.

Hetekkel a mouscroni bejelentés előtt a belga Sudinfo.be oldal arról írt, hogy Storck a berlini Herthát a nyáron elhagyó után jelölt lehet a vezetőedzői posztra, sőt mesés, évi 2,5 millió eurós fizetéssel csábítják.

A Berliner Morgenpostnak Storck nem nyilatkozott a lehetséges berlini visszatéréséről. A Hertha „aranykorszakában” ő volt a másodedző, a két magyart, Dárdai Pált és Király Gábort felvonultató csapat a Bajnokok Ligájában is szerepelt a kilencvenes évek végén.

Később Dárdai lett a magyar kapitány, s az ő javaslatára szerződtette az MLSZ sportigazgatónak Storckot.

Dárdait éppen a német szakember váltotta a kapitányi poszton, s azóta hűvös a viszony a két szakember között.

Storck a norvégok elleni Eb-pótselejtező előtt menesztette a válogatott stábjából Dárdai embereit, Sallói Istvánt, Szabics Imrét és Andrusch József kapusedzőt.

Egyebek mellett ezért is lenne pikáns, ha a Herthánál Storck lenne – a nyáron, több mint négy év után távozó – Dárdai utódja. De erre jelenleg nincsen esély.

„Hozzám is eljutottak ezek az információk, de ezek csak pletykák, nem kell mindent komolyan venni. Szerintem a Hertha már tudja, kivel fut neki a következő szezonnak, velem hivatalosan még csak fel sem vették a kapcsolatot” – nyilatkozta lapunknak a német edző.

Storck nem cáfolta, hogy a mouscroni menetelés felkeltette a belga élklubok érdeklődését, de konkrét tárgyalásig még nem jutott el egyik csapat képviselőivel sem.

A jövőjével kapcsolatban Bernd Storck türelmet kért, egy hónap múlva tud konkrétumokkal szolgálni. A berlini visszatérés mindenesetre kizárható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.