Japánból hajózott ki Tokióba

2019. 07. 10. 12:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitorlázóink jól állnak az olimpiai kvótákért zajló versengésben: (finn dingi) és Érdi Mária (Laser Radial) után harmadikként Vadnai Benjamin a Laser Standard osztályban kvalifikálta magát a jövő évi ötkarikás játékokra. Az atlétikában és úszásban szintet teljesítőkkel együtt már 25 fős a magyar kontingens. Furán hangzik, de a 23 éves Vadnai éppen Japánból jutott ki Tokióba, mégpedig a Szakaiminatóban zajló Laser-világbajnokságon elért 20. helyével.

Az olimpián ebben a hajóosztályban harmincöt induló lesz, a 2018-as aarhusi összevont vitorlázó-világbajnokságon tizennégy nemzet jutott indulási joghoz, most pedig további öt. Vadnai a tavalyi vb-n Magyarországnak a nemzetek között a 24. helyet szerezte meg, ezúttal a zárónap előtt a 16. helyen állt, a kvótával nem rendelkezők között viszont a másodikon, így kedvező helyzetből várta a 11. és 12. futamot. Tegnap előbb a 20. helyen ért célba, majd a zárószakaszon 39. lett, így az összetettben visszacsúszott a 20. helyre, de a nem kvótások külön versenyében a negyedik helyével révbe ért. Testvére, Vadnai Jonatán a 31. helyen végzett.

– Nagyon boldog vagyok, mert rettenetesen nehéz versenyen sikerült elérni a célomat – nyilatkozta az MTI-nek nem sokkal az óvási időszak leteltét követően Vadnai Benjamin, hozzátéve, hogy a 2016-os riói játékokra lényegesen könnyebb volt a kvalifikáció, mint a tokióira. – Rengeteg helyet elvettek tőlünk. Négy éve a második kvótaszerző vb-n elég volt az ötvenben végezni, most viszont a legjobb huszonkettőben kellett lenni – jegyezte meg.

A riói olimpián 33. helyen záró, korábban ifjúsági és junior korosztályban is világbajnok balatonfüredi versenyző a hatnapos viadalról elmondta, a 156 fős mezőnyben az első hat selejtezős futamban testvérének és neki is az volt a célja, hogy bekerüljön a legjobbakat felvonultató arany csoportba. Ide közel húsz olyan hajós jutott be, akik még szerezhettek kvótát, és a kvalifikáció szinte csak az utolsó napra tisztult le. Ám a lényeg az, hogy Laser Standardban Svédország, Argentína, Oroszország és Guatemala mellett Magyarországnak is megvan a kvótája.

Összességében az élmezőnyben a briteknek tíz, a franciáknak hét, az olaszoknak és az új-zélandiaknak hat kvótájuk van, ugyanakkor az Egyesült Államoknak és Ausztráliának csak négy, így hárommal – és a regnáló világbajnok Berecz Zsomborral – mi is kihúzhatjuk magunkat. Ahhoz pedig kétség sem fér, hogy a tenger nélküli országok között mi vagyunk a legnagyobb vitorlás-nagyhatalom…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.