Pinot a hegyekben támadásba lendül a Tour de France-on

Hétfői hibája továbbra is bosszantja Thibaut Pinot-t, a francia kerékpáros körverseny egyik legnagyobb esélyesét, ám a folytatásban arra koncentrál majd, hogy a hegyekben ledolgozza hátrányát vetélytársaival szemben.

Forrás: MTI2019. 07. 17. 19:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia kerekes a viadal első hetén nagyszerűen versenyzett, az emelkedőkön erős volt, és a könnyűnek tűnő hétfői sík szakaszt 20 másodperces előnnyel kezdte meg a címvédő Geraint Thomasszal szemben. A Saint-Flour és Albi közötti 217,5 kilométeres etapon azonban 34 kilométerrel a cél előtt csapatával – és több, az összetettben is esélyes versenytársával együtt – figyelmetlen volt, amikor a sárga trikós Julian Alaphilippe a nagy oldalszélben tempót váltott a főmezőny elején. Pinot leszakadt, és végül 1:40 perc hátránnyal ért célba honfitársa és Thomas mögött.

„Frusztrált vagyok, dühös, haragos” – nyilatkozta szerda reggel az összetett 11. helyére visszacsúszó hazai kedvenc, hozzátéve ugyanakkor, hogy erősnek érzi magát, és a hegyekben támadni fog. „A lábaimban megvan a szükséges erő, alig várom már a szombati szakaszt.”

A keddi szünnap után szerdán az Albi és Toulouse közötti 167 km-es sík szakaszt teljesíti a mezőny, mely csütörtöktől a Pireneusokban teker. Pinot várhatóan már aznap támadhat a két komolyabb emelkedővel nehezített, Toulouse és Bagneres-de-Bigorre közötti 210 km-es szakaszon, amire szüksége lesz, mert a pénteki nap megint nem neki kedvez. A 27 kilométeres egyéni időfutamon ugyanis minden bizonnyal nőni fog a hátránya Thomasszal szemben.

Pinot a nyilatkozata alapján a szombati napon lát nagy esélyt arra, hogy a különbségen komolyan faragjon, amikor a Tarbes-ból induló 117 kilométeres etap a legendás Tourmalet csúcson zárul. A 2115 méter magasan fekvő célig 19 kilométeres, 7,4 százalékos emelkedőt kell leküzdenie a versenyzőknek, akiknek azt megelőzően ráadásul a Col de Soulor hegy 12 kilométeres, 7,8 százalékos meredekségű kaptatóját is meg kell mászniuk.

A francia sportoló helyzete nem kedvező, de a jövő vasárnapi zárásig még a szombati „királyetapon” kívül is több olyan szakasz van, melyen támadhat, a kerekesek ugyanis még vasárnap is a Pireneus hegyei között tekernek, az utolsó héten pedig az Alpokban csütörtökön, pénteken és szombaton is kemény hegyi szakaszokat kell teljesíteniük.

„Ne írják még meg a nekrológunkat. Látják majd még néhányszor ezen a versenyen is a zseniális Thibaut Pinot-t” – nyilatkozta Marc Madiot, a Groupama-FDJ csapat vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.