Czibor 90: kiállítás, könyv és musical

Komárom nagyszabású ünnepségekkel, a Czibor 90 rendezvénysorozattal emlékezik a városhoz ezer szállal kötődő Czibor Zoltánra, az Aranycsapat legendás balszélsőjére.

2019. 08. 31. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komárom nagyszabású ünnepségekkel, a Czibor 90 rendezvénysorozattal emlékezik a városhoz ezer szállal kötődő Czibor Zoltánra. Az Aranycsapat legendás balszélsője augusztus 23-án lett volna 90 éves, vasárnap pedig a halálának lesz a huszonkettedik évfordulója.

Tegnap a Monostori erődben rendezett megnyitóünnepségre hazánkba érkezett Czibor Zoltán két legidősebb lánya, Írisz és Erzsébet, Kocsis Sándor fia, ifjabb Kocsis Sándor, illetve az ötvenes évek nagy Barcájának harmadik magyar tagja, Kubala László gyermeke és unokája is. A katalán klubot Ramón Alfonseda, a Barca Veteránjátékosok Szövetségének elnöke képviselte, aki tolmácsolta a katalán klublenök, Josep María Bartomeu üdvözletét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter méltatta Czibor Zoltán gazdag életművét és emberi nagyságát. „Czibor életében ötvöződött a hazaszeretet és a sport” – fogalmazott a komáromi születésű politikus. A futballügyek nagykövete, az esemény védnöke, Szöllősi György hangsúlyozta, szeretett városa az emlékév programjainak köszönhetően végre méltóképpen emlékezik meg a csodálatos labdarúgóról. A rendszerváltás idején, amikor Czibor végképp hazatért Barcelonából, nem feltétlenül kapta meg az őt megillető elismerést. Az emlékév programjához kapcsolódva Arany pillanatok címmel vándorkiállítás nyílt a Czibor pályafutásához kötődő relikviákból, Csák Attila szobrászművész pedig megismertette a közönséggel a futballistát ábrázoló, jövőre elkészülő szobor látványterveit.

Tegnap mutatták be a zseniális labdarúgó életútját feldolgozó – a Rézbong Kiadó gondozásában megjelent – kötetet, amelyet a Nemzeti Sport munkatársa, Bodnár Zalán és a sportnapilap főszerkesztője, Szöllősi György jegyez. A nyitó est záróakkordja az ikonikus labdarúgó életútjáról szóló Czibor, a Rongylábú című musical ősbemutatója volt a Monostori erődben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.