Rangadókkal rajtol a női bajnokság

2019. 08. 30. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha jövő májusban kisokost állítanánk össze a magyar női kézilabda-bajnokság kezdődő szezonjáról, már most betárazhatnánk egy-két betonbiztos megállapítást. Hiszen nem vállalunk túlzottan nagy rizikót azzal, ha valószínűsítjük a címvédő Győri Audi ETO aranyérmét, továbbá az FTC-Rail Cargo Hungaria–Siófok KC versenyt a második helyért. A jelenlegi szezonban nem változik a lebonyolítás rendje: továbbra sem lesz rájátszás, az alapszakaszban oda-vissza játszik egymással a 14 tagú mezőny valamennyi csapata, és jó hír a sportág híveinek, hogy a tervek szerint a férfi és a női Magyar Kupa négyes döntőjét összevontan rendezik meg.

Világszerte évek óta nem képezi vita tárgyát, hogy a magyar a világ legerősebb bajnoksága, s nem feltétlenül azért, mert az NB I-ben játszik a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO. Ennél összetettebb a magyarázat: nálunk szerepel a legtöbb jó csapat és darabszámra a magyar liga adja a legtöbb jó játékost. Végül, de nem utolsósorban az előző szezonban a Győr BL-t, a Siófok EHF-kupát nyert, a Fradi épp hogy lemaradt a Final Fourról. Európában klubszinten nincs ilyen minőségi felhozatal.

A Győr „világklasszis sort” cserélt, Nicke Groot, Crina Pintea, Nora Mörk és Tomori Zsuzsanna helyett Estelle Nze Minko, Beatrice Edvige, Amanda Kurtovic, Katarina Bulatovic érkezett, és a junior-világbajnok fiatal fradista Faluvégi Dorottya is Győrbe költözött. Fontos változások történtek a Fradinál: Faluvégi, Szikora Melinda, Nerea Pena, Horváth Dóra és Bobana Klikovac sem maradt, ennek ellenére csak a Larvik dán irányítója, Emilie Christensen érkezett, mert bíznak benne, hogy Szekeres Klára után Hornyák Dóra és esetleg Szucsánszki Zita is visszatér a szülési szabadságot követően, Elek Gábor edző pedig megtartja a jó szokását, és eredményesen építi be a fiatalokat. Siófokon kisebb népvándorlás volt a nyáron, Nze Minko mellett további öt játékos távozott, a „bevételi” oldalon hat játékost regisztrált az EHF-kupa győztese, többek között Tomorit és a Fraditól elcsábított Penát.

Érdekes lesz figyelni az érdi Nascimentót, a brazil világbajnok szélső még 37 évesen is komoly erősítés. Láthatjuk a tavaly és az idei korosztályos világversenyeken kiválóan szerepelt fiatal játékosokat, akik a felnőtt mezőnyben fejlődhetnek itthon, a világ legerősebb bajnokságában.

Az NB I rögtön két rangadóval indul, szombaton Érd–Ferencváros, vasárnap Győr–Siófok mérkőzést rendeznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.