Kezdésnek szinte tökéletes

Egészen estig erős volt a gyanú, hogy a többek között Kasza Róbert és Földházi Zsófia részvételével zajlott, szusikészítéssel megspékelt sajtótájékoztató lesz a legnagyobb attrakció a budapesti öttusa-világbajnokság nyitónapján. A Kincsem Parkban aztán a Barta Luca, Réti Kamilla összeállítású magyar váltó ezüstérme érdemelt figyelmet, a Simon Sarolta, Guzi Blanka kettős ötödik lett. Ma a férfiváltók versenyével folytatódik a világbajnokság.

2019. 09. 03. 12:06
null
Az eredmény a lányok minden álmát felülmúlta Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb hazai rendezésű világverseny – már-már állandósul ez a szókapcsolat. Épp csak véget ért a szegedi kajak-kenu világbajnokság, hétfőn a női váltók versenyével elkezdődött Budapesten az öttusa-vb. A magyar főváros 1989-ben és 2008-ban is vendégül látta a sportág legjobbjait, akkor nem fordulhatott elő, hogy az első versenynapon rendezzenek sajtótájékoztatót. Harminc és tizenegy éve persze merőben más volt a lebonyolítási rend: nem az első napon rendezték a váltóversenyt, és a mixváltó is később került fel a programra.

Hétfő reggel „lobbant fel a láng”. Magyarország a rendező jogán két csapatot is indíthatott a női váltóban, a Barta Luca, Réti Kamilla kettős mellett a Simon Sarolta, Guzi Blanka duó állt rajthoz. A vívással kezdődött a verseny a Ludovikán. Mire úgy istenigazából megmerítkezhettünk volna a párbajtőrvívás szépségeiben, már a Kincsem Parkban rendezett sajtóértekezleten hallgattuk Szabó Tünde sportállamtitkárt: „Emeli az esemény fényét, hogy olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendezünk. Volt versenyzőként is tisztában vagyok vele, fontos, hogy minél hamarabb meglegyen a kvóta.”

Az eredmény a lányok minden álmát felülmúlta
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusaszövetség elnöke felidézte az ­1989-es budapesti vb-élményét, és bejelentette, hogy hazánkba érkezik Albert monacói herceg és ifjabb Juan Antonio Samaranch, a nemzetközi szövetség első alelnöke. Az önbizalomtól duzzadó Schormannak tökéletes ellenpontja volt a magyar szövetség elnöke. Bretz Gyula ­amiatt szabadkozott, hogy csak húsz nap állt rendelkezésre a Kincsem Parkban látható öttusaaréna felépítésére, emiatt nem lehet minden tökéletes. Szót kapott a szintén meghívott Kasza Róbert, aki érmet remél a vb-n és Földházi Zsófia, aki a felkészülés hajrájában sérült meg, de még nem tett le arról, hogy valaha magyar közönség előtt élje át a világbajnoksággal járó eufó­riát. A végén – a tokiói olimpia jegyében – szusikészítő verseny zajlott.

A verseny délután a Kincsem Parkban folytatódott, az augusztusi Európa-bajnokságon bronzérmes Réti, Barta duó a vívás után a második helyen állt a dél-koreaiak mögött, és a második tusa, a 2×100 méteres úszás után is megtartotta a pozícióját. Az öttusaarénában rendezett bónuszvívásban a magyarok nem szereztek újabb pontot, a lovaspályát viszont a legjobb eredménnyel teljesítették. A kombinált számnak elsőként vághattak neki, végül látványos küzdelemben a második helyen végeztek a mexikóiak mögött. A harmadik helyen a Koreai Köztársaság csapata végzett. A Simon Sarolta, Guzi Blanka kettős ötödik lett.

– Számítottunk a jó eredményre, de ez minden álmunkat felülmúlja – értékelt Barta Luca. – Nagy dolog, hogy az Eb-bronz után fényesíteni tudták az érmet a lányok, ráadásul vb-n és hazai közönség előtt – mondta Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya.

Kedden a férfiváltók versenyével folytatódik a világbajnokság. Magasan van a léc.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.