Modricék nem hibázhatnak

Amikor sorsoltak a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőire, úgy tűnt, hogy az E csoportban Horvátország és Szlovákia dönti el egymás között az első két hely sorsát. Csakhogy Marco Rossi megtáltosodott magyar válogatottja beleköpött a nagyok levesébe azzal, hogy első négy mérkőzéséből hármat megnyert, a vb-ezüstérmes délnyugati szomszédot is legyőzve. Így aztán a pénteki szlovák—horvát összecsapáson mindkét félnek létkérdés a győzelem, mert nem maradt több hibázási lehetőségük.

Ch. Gáll András
2019. 09. 06. 16:08
null
Legjobbjainknak már sikerült (a képen Szalai és Rakitic), a szlovákok ma győznék le a horvátokat Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A selejtezősorozat kezdete előtt olvastam a horvát edző nyilatkozatát, hogy ők a favoritok a csoportban, és a második helyért Wales és Szlovákia fog harcolni. A magyarokkal egyáltalán nem számoltak, és lám, a magyarok legyőzték őket. Mi is abból a meccsből akarunk kiindulni. A magyarok megmutatták, mi működhet a horvátok ellen.” Ez a számunkra fölöttébb hízelgő nyilatkozat Pavel Hapaltól, a szlovákok szövetségi kapitányától hangzott el, amikor kijelölte keretét a horvátok elleni, ma esti összecsapásra. A helyszín a német Felix Brych játékvezetése mellett a nagyszombati Anton Malatinsky Sta­dion, ugyanaz az aréna, ahol március 21-én, a selejtezősorozat nyitányán Szlovákia eddigi egyetlen vereségét mérte (2-0) Magyarországra.

Az eredmények úgy alakultak, hogy a vereség egyik félnek sem engedhető meg ma este, hiszen a horvátoknak és a szlovákoknak is becsúszott már egy kudarc. Zlatko Dalic, a vendégek szakvezetője küzd a komolyabb gondokkal, Ivan Rakitic játékára nem számíthat, mert a rutinos középpályás helyzete még tisztázatlan a Barcelonánál, lelkileg nem áll készen a játékra a válogatottban. Két további sztár, Mateo Kovacic (Chelsea) és a csapatkapitány (Real Madrid) sem teljesen egészséges, bár utóbbi játékát biztosra veszi a horvát sajtó. Mellette Marcelo Brozovic (Inter) és Nikola Vlasic (CSZKA) alkothatja a középpályás triót.

A házigazdánál előtérbe kerülhet a dunaszerdahelyi illetőségű Bénes László játéka. A Borussia Mönchengladbach középpályása – aki történetesen szep­tember 9-én, a magyar–szlovák napján tölti be a huszonkettőt, pontosan akkor, amikor az ötvenötöt – klubja mindhárom bajnokiján játszott a Bundesligában, és két gólpasszal jeleskedett. Bénes eddig kétszer lépett pályára a szlovák válogatottban, 2017 júniusában, még Ján Kozák kapitánysága idején egy vilniusi vb-selejtezőn az utolsó percre állt be, majd idén májusban a Jordánia elleni barátságos meccsen kapott fél órát Pavel Hapaltól.

Legjobbjainknak már sikerült (a képen Szalai és Rakitic), a szlovákok ma győznék le a horvátokat
Fotó: Bach Máté

Most mindent megtesz azért, hogy a horvátok vagy a magyarok ellen is lehetőséget kapjon. „Az esély mindig megvan. Csinálom a dolgom, minden edzésen kiadom magamból a maximumot. Örülök, hogy játszom a klubomban is, mert ez is hozzájárulhat, hogy a válogatottban is esélyt kapjak az edzőtől” – mondta Bénes a pozsonyi Új Szónak.

Cardiffban az a Wales fogadja az eddig pont nélküli sereghajtót, Azerbajdzsánt, amely a szlovákokra eddigi egyetlen vereségüket mérte. Ryan Giggs menedzser alakulatának csak a győzelem elfogadható, kár, hogy Aaron Ramsey nem játszhat, a legutóbb a Real Madridban két gólt rúgó – és utána kiállított – Gareth Bale viszont rendelkezésre áll, és az az igazság, ha tíz ifistával körberakják Bale-t, Azerbajdzsán ellen még akkor is esélyesek lennének a sárkányosok.

Eb-selejtező, E csoport: Szlovákia–Horvátország, Nagyszombat, 20.45; Wales–Azerbajdzsán, Cardiff, 20.45. A csoport állása: 1. Magyarország 9 pont (4 mérkőzésből), 2. Szlovákia 6 (3), 3. Horvátország 6 (3), 4. Wales 3 (3), 5. Azerbajdzsán 0 (3).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.