Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Babos Tímeának esze ágában sincs váltani

Babos Tímea a jövő héten Floridába utazik, ahol továbbra is Marija Sarapova korábbi edzője, Michael Joyce irányítja a felkészülését. A háromszoros párosvilágbajnok játékos jövőre főtáblás lesz egyéniben az Australian Openen, és minden esélye megvan arra, hogy London és Rio de Janeiro után sorozatban a harmadik olimpiáján szerepeljen. A 26 éves soproni teniszező a mai napig rácsodálkozik a karrierje alakulására: tinédzser évei kezdetén nehezen hitte volna, hogy egy magyar kisvárosból elindulva meghódítja a női párostenisz világát. Pedig ez történik.

2019. 11. 27. 18:40
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi versenynaptárhoz igazodva idén is az ősz végén adott helyzetjelentést a párosban háromszoros világbajnok, kétszeres Grand Slam-győztes Asbóth József, Körmöczy Zsuzsa, Taróczy Balázs és Temesvári Andrea után a magyar tenisz ötödik Grand Slam-bajnoka november első hét végéjén Kristian Mladenovic oldalán megvédte címét a sencseni páros-vb-n, de téved, aki azt hiszi, hogy azóta élvezi a boldog semmittevés mindennapjait. Mivel a soproni játékos kicsúszott az első százból a világranglistán, így Tajvanban kellett megszereznie a szükséges pontokat, hogy újra visszakapaszkodjon. Az elődöntőbe jutással ez sikerült, így ott lehet januárban a melbourne-i Grand Slam-torna főtábláján. – Borzasztó lassú volt a borítás, az edzőm hazautazott, a fizioterapeutám nászútra ment. Egyedül kellett helytállnom – fejtette ki a világranglista 90. helyen álló játékos a Budai Tenisz Centrumban (BTC) rendezett sajtóértekezleten.

A helyszín beszédes lehet: a sportágon belüli belvillongások idején (nem is olyan régen) a hazai szövetséggel szembeni elégedetlenkedők közül többen kötődtek a városmajori intézményhez vagy annak vezetőihez. Babos Tímea az MTK versenyzőjeként vehette igénybe a klub kiemelt edzésközpontja, a BTC szolgáltatásait. Tegnap szó sem volt konfliktusról, már-már ünnepi hangulatban méltatta a teniszezőt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

– Két éve volt alkalmam Babos Tímeát köszönteni az első vb-címe alkalmával, az pedig a legnagyobb sportolók erénye, hogy meg tudják ismételni a sikert – fogalmazott Szabó Tünde, és hozzátette, hogy az áprilisi budapesti Fed-kupa-döntő és a felkészülés a tokiói olimpiára egyaránt kiemelt fontosságú, s ehhez minden segítséget biztosít a sportkormányzat.

Babos jövőre a megszokott stábbal készül, nincs is oka a változtatásra.

– A Roland Garros megnyerése után jött a fordulópont: előtte február óta nagyrészt egyedül utaztam. Írtam egy sms-t Michael Joyce-nak, aztán a füves szezonban elkezdtük a közös munkát. Sokat segített nekem, jól megértjük egymást. Jövő héten elutazom hozzá Floridába edzeni, és karácsonyig ott zajlik majd a felkészülés.

Fotó: Bach Máté

Kristina Mladenovic is adekvát választás: Babos vele képzeli el a jövőt párosban. Francia partnerével hatszor játszott Grand Slam-döntőt, kétszer nyert világbajnokságot.

– Kikivel nagyon jó barátnők vagyunk, a múlt héten meglátogattam őt Párizsban, a Disneylandbe is eljutottunk, természetes, hogy 2020-ban is közösen folytatjuk.

Babos London és Rió után a tokiói olimpián is elindulna egyéniben. Még nem tudni, ki lesz a női páros partnere, a vegyes párosban a társválasztás viszont egyesélyes: lehet a befutó.

– A tokiói páros részvételhez top 10-es helyezés kell, ez remélhetőleg meglesz, és akkor majd választok magam mellé egy magyar partnert. Ahhoz pedig, hogy Fucsovics Marcival vegyes párosozzunk Tokióban, mindkettőnknek feljebb kell jönni a rangsorban.

Végül a 26 éves soproni teniszező gyermeki őszinteséggel fejtette ki, hogy a mai napig rácsodálkozik a karrierje alakulására: tinédzser évei kezdetén nehezen hitte volna, hogy egy magyar kisvárosból indul el a hódító útjára. Aminek még nem ért a végére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.