Magyar óriás, orosz törpe

Méltó módon tisztelgett kedden a Komjádi-uszodában a magyar férfivízilabda-válogatott Szívós István emléke előtt: a világliga nyitányán kiütötte Oroszországot, és ezzel gyakorlatilag már ott van a negyeddöntőben. Hosnyánszky Norbert 2017 nyara után gólokkal tért vissza a nemzeti együttesbe.

Ch. Gáll András
2019. 11. 13. 7:53
null
Hosnyánszky Norbert (6) két góllal tért vissza a válogatottba Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világliga 2020-as kiírása igazából tét nélküli sorozat – nem úgy, mint a 2019-es volt, amelynek győztese, Szerbia megváltotta a jegyet a tokiói olimpiára. Most „csak” a dicsőségért küzdenek a csapatok, Európából tizenkét válogatott, amelyet négy hármas csoportba sorsoltak. A mi triónk, a B jelű papíron a legkönnyebb, Oroszország és Franciaország a két ellenfél, és az időhiány miatt csak egyszer játszunk mindegyikkel. Kontinensünkről a négy legjobb jut el a jövő júniusi nyolcas szuperdöntőbe, ha megnyerjük csoportunkat – ami a papírforma –, akkor az olasz, görög, grúz hármasból a második helyezettet kapjuk a negyeddöntőben.

A kezdés előtt megható megemlékezéssel búcsúzott a publikum és a két csapat a sportág vasárnap elhunyt óriásától, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Szívós Istvántól. Egy biztos: az oroszoknak sem kellett elmagyarázni, hogy kit gyászolunk.

A csapatkapitány ezúttal pihent, kapunkat védte, de ő sem háríthatta Harkov akciógólját. Erdélyi előnyből egyenlített, ám a balkezes Harkov megint az oroszokat juttatta vezetéshez.

Hosnyánszky Norbert (6) két góllal tért vissza a válogatottba
Fotó: Mirkó István

Utoljára. Mert beindult a magyar gőzhenger – hiába, ez nem a történelem, a sportban ilyesmi is megeshet, hogy a törpe darálja be az óriást. Manhercz büntetőből egyenlített, a nagy visszatérő Hosnyánszky két és fél év után beverte első gólját, Erdélyi csodásan ívelt, majd bombázott akcióból, Vámos egy percen belül duplázott, és 7-3-nál Szergej Jevsztyignyejev, az oroszok kapitánya kénytelen volt időt kérni, hogy „elállítsa a vérzést”.

Hasztalan. Vogel parádézott a kapuban, Jansik Szilárd és is feliratkozott, 9-3-nál kezdett kínossá válni a parti. Kovács Gergőt lerántották, az ötméterest ugyanő értékesítette, már 10-3, ezen a szinten a 6-0-s negyed kuriózum. Vogel megbabonázta az oroszokat, már csak ejteni mertek, de a léc mentett. Edzőmeccsé silányult a találkozó, ilyesmi az oroszok ellen bármelyik sportágban meghökkentő.

Hosnyánszky második góljával jelezte, 35 évesen is helye van a legjobbak között. Még az is belefért, hogy Vogel könnyelműen ellenfélhez dobja a labdát, Liszunov az üres kapunkba lőtt a félpályától, de 13-6-nál ez a kutyát sem érdekelte, Nagy Ádám állította be a 14-6-os végeredményt.

– Kötelező győzelem volt, elsősorban a védekezés a dolgom, de ha lehet, gólokat is lövök. Most kettőt sikerült. Azt hiszem, zökkenőmentesen illeszkedtem vissza a válogatottba – mondta lapunknak Hosnyánszky.

Magyarország–Oroszország 14-6 (4-3, 6-0, 2-2, 2-1). Gólok: Erdélyi 3, Hosnyánszky, Jansik Sz., Kovács G., Nagy Á. és Vámos 2-2, Manhercz, ill. Harkov 3, Holod, Bicskov, Liszunov.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.