Firmino sokkolta honfitársait

A Liverpool három sikertelen próbálkozás után végre a világ legjobb klubcsapata lett. A labdarúgó klubvilágbajnokság dohai döntőjében Jürgen Klopp alakulata a hosszabbításban lőtt Firmino-góllal elhódította a serleget a Flamengo ellen.

Ch. Gáll András
2019. 12. 21. 21:35
FIFA Club World Cup 2019
epa08085870 Roberto Firmino of Liverpool scores a goal during the FIFA Club World Cup 2019 final soccer match between Liverpool FC and CR Flamengo in Doha, Qatar 21 December 2019. EPA/ALI HAIDER Fotó: ALI HAIDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere arról beszélt a labdarúgó klubvilágbajnokság döntője előtt, hogy csapata végre megszerezheti azt a trófeát, amely még hiányzik a klub vitrinjéből, s ilyen értelemben a szombati összecsapás olyan volt a Vörösöknek, mint az emberiség történelmében a Holdra szállás. Érdekes párhuzam... Eddig háromszor próbálkozott a klubvébé megnyerésével a 'Pool. 1981-ben Bob Paisley irányításával, három évre rá, amikor Joe Fagan volt a menedzser, legutóbb pedig 2005-ben, Rafa Benítez vezetésével – mindahányszor sikertelenül. Mi több, 38 éve éppen a Flamengo volt az ellenfél, s akkor Zico vezérletével 3-0-ra lelépték a brazilok a Kenny Dalglisht is felvonultató BEK-győztest.

Abdulrahman al-Jasszim katari játékvezető sípjelére az alábbi összeállításban kezdtek a csapatok a dohai Khalifa International Stadium 48 000 nézője előtt, akik közül állítólag 15 000-en Brazíliából érkeztek: Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson – Henderson, Keita, Oxlade-Chamberlain – Mané, Szalah, Firmino. Flamengo: Diego Alves – Rafinha, Mari, Arao, Filipe Luis – Rodrigo, Gerson – De Arrascaeta, Everton, Bruno Henrique – Barbosa.

Firmino már a 41. másodpercben ziccert hagyott ki, majd Keita lőtt fölé jó helyzetből. A brazilok Gabriel „Gabigol” Barbosa gólerejében bíztak, egyelőre hiába. Barbosa az Internazionale csatára, de kölcsönben a Flamengóban játszik, 23 éves korára ötszörös brazil válogatott. A kezdeti kábulatból lassan ocsúdott a riói gárda, Bruno Henrique előtt adódott helyzet, majd még egy. Látszott, hogy igen jó barátságban vannak a labdával a brazilok, dehát ez senkit sem lepett meg.

A dél-amerikaiak legrutinosabb labdarúgója Rafinha, aki 2011 és 2019 között 179 mérkőzést játszott a Bayern Münchenben, 34 évesen már, ha nem is levezet, de pályafutása utolsó szakaszát tölti a Flamengóban. Kortársa, Filipe Luis pedig az Ajaxtól az Atlético Madridon át a Chelsea-ig fél Európában megfordult, a brazil válogatottban pedig 44 fellépése volt. A 42. percben Hendersont mintha lerántották volna a tizenhatoson belül, az ismétlésnél bebizonyosodott, hogy ezért bizony büntetőt kellett volna ítélni.

Az első félidőben alapvetően Jorge Jesús taktikája jött be, a Flamengo portugál edzője többé-kevésbé megfojtotta a Liverpool támadójátékát.

A 47. percben a meccs addigi legnagyobb helyzete maradt ki, Henderson forintos átadást tálalt Firmino elé, aki eltörte a labdát, de így is a jobb kapufát találta el, ahonnan a gólvonal előtt keresztbe csorgott, végül elhagyta a pályát. A következő támadásból Szalah lőtt hajszállal mellé. Teljesen beszorította ellenfelét a BL-győztes, mégis az 53. percben Alissonnak kellett nagyot védeni „Gabigol” lövése után. Gabriel Barbosa a 70. percben 16 méterről ollózott, honfitársa, Alisson biztosan védett. Oxlade-Chamberlain megsérült, Lallana jött be a helyére. A befejező tíz percre Jorge Jesús bevetette utolsó „csodafegyverét”, a szintén 34 éves Diegót, aki az elmúlt másfél évtizedben a Porto, a Werder Bremen, kétszer is az Atlético Madrid, a Juventus, a Wolfsburg és a Fenerbahce csapatát erősítette, és 34-szer a brazil válogatottban is szerepelt. A 86.percben Henderson 23 méteres löketét védte bravúrosan Diego Alves, a Valencia korábbi legendás, 35 éves kapusa.

A 91. percben a futball történetének egyik legfurcsább döntésének lehettünk szemtanúi. Mané kiugrott, és olybá tűnt, hogy Rafinha a tizenhatoson belül felrúgta. A katari bíró tizenegyest ítélt, Rafinhának pedig sárgát adott, utóbbit az infarktus kerülgette, kezét összekulcsolva könyörgött, hogy Al-Jasszim változtassa meg az ítéletét, ő ugyanis nem szabálytalankodott. Közben üzenet érkezett a bíró fülére, mire rajzolt egy téglalapot a levegőbe, azaz következett a videózás.

Amit természetesen mi is láthattunk a tévében – nem volt egyértelmű, hogy egyrészt Rafinha elérte-e Mané lábát, másrészt ha elérte, akkor a tizenhatoson kívül vagy belül érte el.

Végül a játékvezető mindent visszavont (büntetőt, sárga lapot), és labdaleejtéssel folytatódott a játék. Klopp csak mosolygott kínjában... Ezzel le is járt a rendes játékidő, és a klubvilágbajnokságok történetében másodszor fejeződött be gól nélkül a döntő, jött a kétszer 15 perces hosszabbítás.

És a 99. percben Firmino kabinetalakítása eldöntötte a kupa sorsát! Henderson tálalt a kiugró Mané elé, Rodrigo Caio nagyot hibázott, Mané fordult egyet, majd a támadást kísérő Firminóhoz passzolt. A brazil egy mozdulattal elfektette a kapust és a középhátvédet is, majd a jobb sarokba lőtt. 1-0. Összeomlott a Flamengo, Szalah bombáját ütötte ki Diego Alves, majd Van Dijk közeli lövését is hárította a Flamengo kapusa.

A 119. percben még így is egyenlíthetett volna Lincoln, de 10 méterről fölé lőtt. Aztán a katari bíró lefújta a meccset, 1-0-ra győzött a Liverpool, amely így óriási triplázás előtt áll: megnyerte a Bajnokok Ligáját, lényegében már a Premier League bajnokának tekinthető a Leicester szombati veresége után – fennállása során először –, és most klubvilágbajnok is lett, szintén először.

Valamennyi trófea kovácsa egy szemüveges német mester: Jürgen Klopp.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.