Lefújták a budapesti kvalifikációs tornát

A Magyar Birkózószövetség szerdai délutáni közleményében arról tájékoztatott, hogy a jövő hét végén Budapesten elmarad az európai olimpiai kvalifikációs verseny.

2020. 03. 11. 20:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Birkózószövetség közleménye:

„A koronavírus-járvány kapcsán hazánkban felállított operatív törzs javaslatára Magyarország kormánya úgy döntött, hogy a rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet elrendelésének részeként hozott intézkedések értelmében betiltja a 100 főnél nagyobb, beltéri lebonyolítású rendezvényeket. Ebbe a körbe tartozik a BOK-csarnokban március 19. és 22. közötti időpontra tervezett európai olimpiai kvalifikáció. A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) illetékesei, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez, konzultáltak a nemzetközi szövetség (UWW) szerb elnökével, Nenad Laloviccsal, s végül közösen a halasztás mellett döntöttek. Az MBSZ kifejezte szándékát a rangos viadal későbbi, április-májusi megrendezésre, természetesen a járványhelyzet aktuális ismeretében, s értesítette az érintett országok szövetségeit. A további hazai birkózóversenyek sorsáról rövidesen döntés születik.”

Az idei kontinentális selejtezők közül az amerikai most kezdődik Ottawában, az európai előtt az ázsiait és az afrikai/óceániait már elhalasztották. Az április végi szófiai utolsó világselejtező a tervek szerint júniusra tolódna, hogy a földrészek előtte megrendezhessék a maguk kvalifikációját.

A tavalyi kazahsztáni, nur-szultani világbajnokságról súlycsoportonként hat fő már kvótát szerzett a tokiói olimpiára. Jelenleg négy magyar versenyző – Muszukajev Iszmail és Sastin Marianna rendelkezik olimpiai kvótával.

A vb-n a sportág vezető hatalmának számító Oroszország 9, Japán és Kazahsztán 8, Irán, Ukrajna, Németország és Kína 5 kvótát szerzett, mögöttük pedig egy hatosfogat (Magyarország, Törökország, Grúzia, India, Egyesült Államok, Üzbegisztán) tagjaként 4 kvalifikációval ott van hazánk is. A vb-n összesen egyébként 39 ország osztozott a 108 kvótán, Szíria, Észak-Macedónia vagy éppen San Marino különlegesnek számít a listán. Földrészenkénti bontásban Európa 58, Ázsia 40, Amerika 7, Afrika pedig 3 kvótához jutott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.