Minden válogatott kajakos negatív

A múlt hét végén a melegvízi edzőtáborokból hazatért sportolókat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) koronavírus-tesztre kötelezte. Megvannak az első laboreredmények, ezek alapján szerencsére senki sem fertőzött, így a vizsgáltak beköltözhetnek az edzőtáborokba, ahol vesztegzár alá kerülve folytathatják a felkészülésüket.

2020. 03. 20. 17:34
KOZÁK Danuta; KÁRÁSZ Anna
A női kajaknégyes Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKKSZ Latorca utcai székházában a kialakult járványügyi helyzet miatt hétfő óta csak ügyeleti rendben zajlik a munka, a szövetség dolgozóinak nagy része feladatait otthonról végzi.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke kialakított egy kis operatív csapatot, amelynek rajta kívül tagja Kubina Ádám főtitkár, Boros Gergely szakmai igazgató, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány, valamint Sütő András fejlesztési és vagyongazdálkodási igazgató. Ez a csapat minden reggel megbeszélést tart, döntéseket hoz a napi aktualitásokról, valamint éjjel-nappal elérhető telefonon.

A legfontosabb feladat a külföldön edzőtáborozó versenyzők hazatérésének megszervezése volt. Az utolsó csoportok ma délután, illetve holnap hajnalban érkeznek meg Dél-Afrikából.

A versenyzők hazaútjának szervezése mellett folyamatosan zajlott az itthoni edzéslehetőségek kialakítása az egészségügyi kockázatok minimalizálásával. A múlt hétvégén külföldről érkezők kedden mindannyian részt vettek azon a koronavírus-teszten, amelyet a felkért labor munkatársai az MKKSZ Latorca utcai egészségügyi központjában végeztek el. Az eddig vizsgáltak közül szerencsére mindenki egészséges, így a válogatott versenyzők karantén alá helyezett edzőtáborokban folytathatják a felkészülést.

„Az MKKSZ operatív csoportja a héten kiürítette a csepeli Kolonics György Vízisport Központot, majd az egész létesítményt fertőtlenítettük – mondta Schmidt Gábor, a szövetség elnöke.

– Itt 10 felnőtt válogatott kerettag edzőtáborozhat, külön szobákban elhelyezve. A központ fitness-termébe kizárólag a versenyzők és edzőik mehetnek be, és az is megoldott, hogy a csapat tagjai az étteremben se találkozzanak olyanokkal, akikre nem vonatkozik vesztegzár. A vízitelepre kizárólag olyanok léphetnek be, akiknek van negatív koronavírus-tesztje.”

Hasonló intézkedéseket vezetnek be a dunavarsányi, szegedi, valamint szolnoki központokban is, így minden feltétel adott ahhoz, hogy a melegvízi edzőtáborokból hazatért sportolók zavartalan körülmények között folytassák a munkát.

„Folyamatosan zajlanak további koronavírus-tesztek is – mondta Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány. – Napokon belül megvizsgáltatjuk azokat a versenyzőket és edzőket, akik a héten érkeztek, illetve érkeznek haza. Később a válogatott keret minden tagjánál csináltatunk második vizsgálatot is, mert két negatív eredmény alapján szinte teljesen kizárható a fertőzöttség.”

Csütörtökön döntés született arról, hogy az MKKSZ a válogatóversenyek kivételével az összes eseményét törli május 31-ig. Ezzel eldőlt, hogy felnőtt, utánpótlás és parakenu felkészülési programok, valamint a válogatók menetrendje változni fog. A szövetségi kapitányok megkezdik az egyeztetést az érintett edzőkkel és a versenysport bizottság vezetőjével a tervezett módosításokról.

„A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) szerdán jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt változtat a nemzetközi versenynaptáron, így változik az olimpiai kvalifikáció menete is. Jelenleg az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) álláspontját várjuk a kontinentális versenyekre vonatkozóan. Ha megkapjuk, akkor már pontos terveket tudunk kidolgozni a hazai válogatókkal kapcsolatban” – tette hozzá Hüttner Csaba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.