Még le kell győzni a félelmeket

A mától érvénybe lépő rendelet szerint újra lehet szervezett keretek között sportolni profiknak és amatőröknek egyaránt, ám egyelőre nem tapasztalható általános eufória a magyar sportéletben. A klubok, egyesületek részletes szabályozásra várnak, s bizony az elmúlt hetekben rögzült félelmeket is le kell győzni. Elvileg immár korlátozások nélkül edzhetnek a labdarúgócsapatok is, de kivétel nélkül az MLSZ hétfőn ülésező elnökségétől várnak útmutatást és menetrendet.

2020. 05. 04. 7:06
null
Olekszandr Zubkov 9 gólt szerzett a 2019-20-as idényben Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt gondolhatnánk, hogy a kormány csütörtöki rendelkezése után örömtüzek gyúltak a magyar sportban. Ehhez képest például a labdarúgó NB I klubjai rendkívül visszafogottan reagáltak az új helyzetre.

A legtöbb együttesnél jelenleg is nyilatkozatstop van érvényben, de ahol nem, ott is türelmet kértek, többnyire nem kommentálták a bejelentést. Az is árulkodó, hogy érdeklődésünket – örömmel meglátogatnánk a csapat első „rendes” edzését – udvariasan bár, de több klubnál is elutasították. Sőt, informá­ciónk szerint több helyütt még ennél is nehezebb feladattal kell ­megbirkózniuk a vezetőknek: a játékosok sem repesnek egyöntetűen a boldogságtól, hogy ismét együtt edzhetnek. Hiába, a koronavírus-járvány elmúlt hét hetében sokakba beleégett a félelem.

A ferencvárosi Alekszandr Zubkov és Tokmac Nguen mától együtt gyakorolhat
Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Reméljük, mai elnökségi ülésén a Magyar Labdarúgó-szövetség megnyugtató válaszokat ad a felmerülő kérdésekre, s mindenkinek elfogadható menetrendet dolgoz ki a bajnokság folytatására.

Szabó Tünde is igyekszik eloszlatni a kételyeket. Az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a rendelet értemében Magyarország egész területén nemcsak edzeni lehet, hanem sportrendezvényeket – versenyeket – is tartani, egyelőre nézők nélkül, zárt körülmények között; s nem csupán a verseny-, hanem az amatőr, a szabadidős és a tömegsportban is.

Az edzők, csapatvezetők, mérkőzésvezetők, versenybírók, sportegészségügyi szakemberek, valamint a doppingellenőrök, a biztonsági és a sportlétesítmény működtetéséért felelős személyzet tagjai, továbbá a sajtó képviselői azonban jelen lehetnek. (A hiteles, közvetlen tájékoztatás érdekében, reméljük, az újságírók valóban visszatérhetnek a „terepre”, hogy a munkájukat végezzék.)

A hazai versenyrendszerek, bajnokságok, kupasorozatok újraindításáról, azok kereteiről és formájáról az egyes országos sportági szakszövetségek jogosultak dönteni. Kosárlabdában, kézilabdában, röplabdában és jégkorongban a már lezárt, illetve törölt bajnokság újraindítását nem tervezik, vízilabdában – úgy tudjuk – egy hét múlva döntenek a folytatásról.

A szövetségek még nem álltak elő központi útmutatással, de az edzések az egyesületekben – egyedi döntés alapján – újraindulhatnak. Kajak-kenuban például mától visszaáll régi medrébe az élet, újranyitnak az egyesületek, mindenki szabadon folytathatja a felkészülést. Azonnal lépett a Magyar Judoszövetség is, amely máris bejelentette, május második felében edzőtábort szervez a legjobbaknak Tatán.

Csak remélhetjük, az újrakezdés zökkenőmentes lesz, s a jó hírek megnyugtatólag hatnak majd mindenkire. S bár egyelőre csupán közvetett formában – tévén, rádión, újságon, interneten keresztül –, de idővel végre a szurkolók is hódolhatnak a szenvedélyüknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.